^
A
A
A

Punainen liha edistää ateroskleroosin kehittymistä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

24 January 2022, 09:00

Punaisen lihan esiintyminen ruokavaliossa lisää Emergencia timonensis -bakteerin lisääntynyttä suoliston sisäistä lisääntymistä. Tämä mikro-organismi tunnetaan siitä tosiasiasta, että sen aineenvaihduntaprosessissa tuotetaan ainetta, joka edistää sydän- ja verisuonijärjestelmän patologioiden kehittymistä. Tämän tiedon esitti Clevelandin kliinisen keskuksen henkilökunta. He julkaisivat tutkimuksen tulokset Nature Microbiology -lehden sivuilla.

Puhumme yli kymmenen vuotta sitten aloitetun pitkäaikaisen tieteellisen työn tuloksista. Tutkimuksen alkuvaiheessa tutkijat löysivät yhden punaisen lihan ja muiden eläintuotteiden bakteerikäsittelyn tärkeimmistä sivutuotteista. Se osoittautui trimetyyliamiini-N-oksidiksi, aineeksi, joka lisää suuresti sydän- ja verisuonisairauksien ja aivoverisuonionnettomuuksien kehittymisen riskiä.

Noin kolme vuotta sitten tutkijat havaitsivat, että tiettyjen suolensisäisten prosessien vaikutuksesta karnitiini aminohappo muuttuu trimetyyliamiini-N-oksidiksi. Ensimmäisessä vaiheessa muodostuu väliaine y-butyrobetaiini, joka suoliston mikrobiomin vaikutuksesta muuttuu trimetyyliamiiniksi, trimetyyliamiini-N-oksidin esiasteeksi. Kuten tutkijat selittävät, suolistossa on suuri määrä mikro-organismeja, jotka voivat muuttaa karnitiinin γ-butyrobetaiiniksi, mutta kaikki eivät pysty muuttamaan sitä trimetyyliamiiniksi.

Asiantuntijat jäljittelivät trimetyyliamiini-N-oksidin tason ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisen välisen suhteen. Todisteiden keräämiseksi he analysoivat 3 000 osallistujan veren ja suoliston mikrobiomin koostumusta ja tutkivat edelleen heidän ruokailutottumuksiaan. Havaittiin, että punaista lihaa mieluummin syövien koehenkilöiden suolistossa oli runsaasti Emergencia timonensis -mikro-organismeja, jotka edistävät y-butyrobetaiinin vaarallista muuttumista trimetyyliamiiniksi ja sitten trimetyyliamiini-N-oksidiksi. Lisäksi lihaa syövillä vapaaehtoisilla oli lisääntynyt taipumus muodostaa ateroskleroottisia plakkeja ja suonensisäisiä hyytymiä. Mutta kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien ihmisten suoliston mikrobiomissa näitä mikro-organismeja löydettiin minimaalisena määränä tai ne puuttuivat kokonaan.

Kun osallistujat siirtyivät pääasiassa kasviperäiseen ruokavalioon, vaarallisten suoliston mikro-organismien määrä väheni. Tämä osoittaa vain, että ruokailutottumusten ja mieltymysten korjaaminen auttaa minimoimaan sydän- ja verisuonisairauksien ja näiden sairauksien komplikaatioiden kehittymisen riskiä. Tätä löytöä voidaan käyttää myös ateroskleroosin, sydänkohtausten, aivohalvausten ja sydänkohtausten ehkäisyyn.

Yksityiskohdat on kuvattu LUONTO -lähdesivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.