^
A
A
A

Suoliston mikrofloora parantaa aivojen toimintaa

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

01 October 2021, 08:55

On jo pitkään tiedetty, että suoliston mikrofloora vaikuttaa paitsi ruoansulatus- ja aineenvaihduntaprosesseihin myös moniin muihin kehon toimintoihin, mukaan lukien aivotoiminta. Tutkijat ovat jo osoittaneet, että suolistobakteerit vaikuttavat suoraan unen laatuun, auttavat uusien hermosolujen kehittymistä ja jopa parantavat autismin kulkua lapsilla . Uudessa tutkimuksessaan asiantuntijat ovat tutkineet mahdollisuutta nuorentaa aivojen rakenteita käyttämällä bakteeriflooraa.

Jyrsijät osallistuivat kokeisiin. Kahden kuukauden ajan tiedemiehet käyttivät ruokaletkua toimittamaan nuorten jyrsijöiden ulosteet vanhojen yksilöiden suolistoon. Siten "nuori" mikrofloora sopivissa suhteissa tuli "vanhojen" hiirten suolistoon, minkä seurauksena jälkimmäisten käyttäytyminen muuttui dramaattisesti. Esimerkiksi he alkoivat navigoida paremmin labyrintissa, heidän muistinsa ja ajatteluprosessinsa paranivat. Kun tutkijat alkoivat tutkia hippokampusta - yhtä tärkeimmistä aivojen muistikeskuksista -, havaittiin, että se on selvästi nuorentunut ja solu- ja molekyylikomponenttien tasolla. Tiedämme, että hippokampus on vastuussa tunteidenmuodostusmekanismeista, lyhytaikaisen muistin siirtymisestä pitkäaikaiseen muistiin sekä avaruudessa suuntautumisen kannalta välttämättömästä tilamuistista.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että "nuori" mikrofloora laukaistiin jyrsijöiden omien tavanomaisten bakteerien päälle. Tämä tosiasia vaikutti luultavasti siihen, että jotkut "vanhusten" ominaisuudet pysyivät muuttumattomina - esimerkiksi hiirien sosiaalisuusaste kokeilun aikana ja sen jälkeen ei muuttunut.

Ruoansulatuskanavan mikrofloora tuottaa paljon kaikenlaisia aineita, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti lähes kaikkien elinten ja kehon järjestelmien toimintaan. Mikrobit itse kuitenkin muuttavat koostumustaan ja ominaisuuksiaan eri molekyylipulssien vaikutuksesta. Kun keho vanhenee, mikroflooran laatu muuttuu, bakteerisuhde jakautuu uudelleen. On täysin mahdollista, että radikaali muutos mikrobiomissa "nuorten" mikro -organismien infuusion myötä edistää paitsi aivojen rakenteiden myös muiden elinten nuorentumista. Samaan aikaan tiedemiehet myöntävät, että joillakin erityisillä bakteereilla, ei mikroflooralla yleensä, voi olla nuorentava vaikutus, joten tarkempaa tutkimusta tulisi tehdä tulevaisuudessa. Jos tämä oletus vahvistuu, aivojen toiminnan parantamiseksi riittää vain tarvittavan puhtaan bakteerivalmisteen nauttiminen. On myös mahdollista, että asiantuntijat pystyvät tunnistamaan suoraan molekyylin, joka vaikuttaa nuorentamisprosesseihin - saman, jonka yksi tai toinen bakteeriflooran edustaja tuottaa.

Tutkimuksen suorittivat Corkin yliopiston henkilökunta. He kertoivat saavutuksistaan Nature Aging -lehden sivuilla. Voit lukea artikkelin linkistä

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.