^

Vihannekset, jotka nostavat hemoglobiinia

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Nykyään on paljon rautapitoisia lääkkeitä, jotka auttavat lisäämään hemoglobiinipitoisuuksia. Mutta kemoterapian lisäksi voit nostaa hemoglobiinia luonnollisella tavalla esimerkiksi säätämällä ruokavaliota. Lisäksi raudan sisältävien lääkkeiden saanti voi johtaa voimakkaaseen hemoglobiinimäärään, mikä myös vaikuttaa negatiivisesti terveyteemme (tartuntatautien, kasvainten jne. Riski) lisääntyy.

Raudan lähde voi olla myös kasvituotteita.

Esimerkiksi vihannekset, jotka nostavat hemoglobiinia, juurikkaita, porkkanoita, perunoita, tomaattia, pinaattia, kurpitsaa.

Milloin hemoglobiini voi laskea?

Hemoglobiini voi laskea eri syistä.

Yleisin syy hemoglobiinin vähenemiseen veressä ovat hormonaaliset häiriöt, kohdun verenvuoto, suuri veren menetys työhön tai kirurgisiin toimenpiteisiin.

Myös hemoglobiinin tasoon vaikuttaa epätasapainoinen ravitsemus, stressi. Vaarana ovat ne, jotka noudattavat säännöllisesti erilaisia ruokavalioita laihtuminen.

Hemoglobiinipitoisuuden pienentyminen voi johtua siitä, että raudan imeytyminen suolistossa on heikentynyt tulehdusprosessien tai kirurgisten toimenpiteiden seurauksena.

Lisäksi alhainen hemoglobiini voi olla synnynnäinen ja usein kehittyy vanhassa iässä.

Veren hemoglobiinin määrä miehille ja naisille on erilainen.

Miesten osalta normin katsotaan olevan 130-170 g / l, naisille 120-150 g / l.

Hemoglobiinin alhainen taso johtaa siihen, että kudoksissa ja elimissä alkaa happihoito. Alhaisen hemoglobiinin merkkejä ovat heikkous, hengenahdistus, huimaus (pyörtyminen), sydämen ääni, kädet ja jalat (jatkuvasti), vaalea iho. Myös, kun hemoglobiini on alhainen, voi ilmetä halkeamia huulilla, kynnet muuttuvat hauraaksi, hiukset putoavat.

Henkilö päivässä pitäisi käyttää 1,5 mg rautaa. Kuitenkin sekä lääkärit että ravitsemusterapeutit sanovat, että kehomme voi absorboida vain 10% ruoasta saadusta raudasta, joten on suositeltavaa käyttää 15 mg päivässä.

Uskotaan, että paras raudan lähde ihmisille on eläinproteiineja, koska niihin sisältyvä rauta imeytyy hyvin kehoon. On syytä huomata, että eläinperäisten tuotteiden rauta hajoaa paljon paremmin C-vitamiinilla, joka voidaan saada hedelmistä ja vihanneksista, lisäksi rautapitoisuuden hidastumiseen käytettävät maitotuotteet tulisi kuluttaa erikseen. Myös teetä tai kahvia syömisen aikana vähentää ruumiin imeytymistä raudasta.

Kasvituotteisiin sisältyvä rauta pilkkoo hieman huonompi (jopa 7%) kuin eläinperäisistä tuotteista. Vaikka tuotteissa on sekä eläimiä että vihanneksia, jotka sisältävät melko suurta rautaa, mutta sen assimilaatio edellyttää tiettyjä ehtoja (munat, pinaatti).

Mitkä kasvikset lisäävät hemoglobiinia?

Alhaisilla hemoglobiini on suositeltavaa käyttää enemmän eläinperäistä ruokaa (proteiini), joka edistää muodostumista helposti assimiloituvan rautayhdisteistä - munia, juusto, maksa, punainen liha, jne

Lisäksi on tarpeen sisällyttää ruokavalioon vihannekset, jotka lisäävät hemoglobiinia.

Raudan puutteessa hyödyllisin on sokerijuurikas, jota voidaan käyttää paitsi keitetyssä muodossa myös raakana. Lisäksi juuri puristettu sokerijuurikasmehu auttaa nostamaan hemoglobiinia (puoli lasia 1-2 kertaa päivässä).

Porkkanat soveltuvat myös hyvin ravintohäiriöön. Ne kuluttavat vihanneksia enimmäkseen tuoreena, lisää salaatteja. Keitettyjä porkkanoita suositellaan pahanlaatuisille kasvaimille, dysbioosi. Melko hyvä kasvaa hemoglobiini tuoreporkkana mehua, erityisesti yhdessä sokerijuurikkaan (1: 1, 1-2 kertaa päivässä).

Raudan lisäksi porkkanoissa on magnesiumia, kuparia, kobolttia, sinkkiä, kaliumia, fosforia jne.

Porkkanaan sisältyvät vitamiinit (PP, B, K, C, E), karoteenit, eteeriset öljyt.

Tomaatilla on positiivinen vaikutus ihmisen veren koostumukseen, ne eivät ainoastaan täytä verta hyödyllisillä aineilla, vaan estävät myös verihyytymien muodostumisen. Tomaatteja voidaan käyttää tuoreessa muodossa, monet näistä vihanneksista hyödylliset ominaisuudet säilytetään ja lämpökäsittelyn jälkeen.

Perunat ovat myös runsaasti rautaa sekä kaliumia, fosforia, magnesiumia ja kalsiumia. Siinä on vitamiineja (ryhmiä B, D, E) ja orgaanisia happoja (omena, sitruuna, kahvi jne.). Alhaisella hemoglobiinilla on suositeltavaa juoda tuoretta perunimehua puoleen tuntiin ennen ateriaa (puolet kuppi 2-3 kertaa päivässä). Mehun valmistukseen on parempi käyttää puna- perunoita.

Kesäkurpitsa sisältää huomattavan määrän rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Myös koostumuksessa on C-vitamiinia, joka, kuten mainittiin, edistää raudan imeytymistä. Suurin hyöty on vihannesten tuorejuusto yhdessä tuoreen puristetun perunan tai porkkanamehun kanssa. Sokerin kesäkurpitsa toimii rauhoittavasti, parantaa suoliston peristalsiinia (urolitiasilla, ei ole suositeltavaa väärinkäyttää mehua).

Vihannekset, jotka lisäävät hemoglobiinia, vaikka ne sisältävät paljon vähemmän rautaa kuin esimerkiksi maksassa tai punaisessa lihassa, on hyvä käyttää raudan puutteessa. Kuidut, vitamiinit ja niiden sisältämät mikroelementit auttavat parantamaan kehon yleistä tilaa sekä säätämään suolistoa, joka ei ole tarpeeton hemoglobiinin kannalta.

Kasvismehut ovat rikas koostumus, lisäksi ne ovat nopeasti ja lähes täysin imeytyneitä. Juomavalmisteita suositellaan 2-3 kertaa päivässä valmistaen välittömästi ennen kulutusta. On hyvä valmistaa cocktaileja useista vihanneksista, esimerkiksi peruna- tai porkkanamehu squash- tai squash-, juurikka- ja porkkana mehuilla. Yleensä mittasuhteet ovat 1: 1. Myös tuorepuristettua sokerijuurikkaan mehua on suositeltavaa suojata 20-30 minuuttia ennen kulutusta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.