^

Terveys

A
A
A

Hemoglobiini

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Hemoglobiini - erytrosyyttien tärkein komponentti on monimutkainen proteiini, joka koostuu hemistä ja globiinista. Päätehtävä hemoglobiinin on kuljettaa happea keuhkoista kudoksiin, samoin kuin hiilidioksidin poistoa kehosta ja sääntelyn CBS. Hemoglobiini on läsnä pääasiassa muodossa oksihemoglobiinin (hemoglobiini tämän yhdisteen happea) ja pelkistetty muoto hemoglobiinin (oksihemoglobiinin on, joka antoi happea kudoksiin) Oksihemoglobiinin sisältyy pääasiassa valtimoveren ja antaa sille tulöipunaisella väri. Laskimoverellä on yksi tai toinen hemoglobiinimuoto, joten laskimoverellä on tumma kirsikan väri.

Hemoglobiinipitoisuuden määrittäminen veressä on ratkaiseva rooli anemian diagnosoinnissa. Johtopäätös anemian läsnäolo, joka perustuu tuloksiin pitoisuuden määrittämiseksi hemoglobiinin ja hematokriitin arvo veressä: miesten - alentuneen hemoglobiinin pitoisuus on alle 140 g / l ja hematokriitti vähemmän kuin 42%; naisille - alle 120 g / l ja vastaavasti 37%. Anemian mukaan hemoglobiinipitoisuus vaihtelee suuresti ja riippuu sen muodoista ja vakavuudesta. Kun raudanpuuteanemian useimmilla potilailla, joilla on alentunut hemoglobiinin suhteellisen vähäinen (jopa 85-114 g / l), ainakin selvempiä (jopa 60-84 g / l). Merkittävä väheneminen hemoglobiinin pitoisuus veressä (jopa 50-85 g / litra) on ominaista akuutti verenhukka, aplastinen anemia, hemolyyttinen anemia jälkeen hemolyyttisen kriisin, vitamiini B- 12 -scarce anemia. Hemoglobiinin pitoisuus 30-40 g / l - vaikean anemian indikaattori, joka vaatii kiireellisiä toimenpiteitä. Hemoglobiinin vähimmäispitoisuus veressä, elimistön kanssa yhteensopiva, on 10 g / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Mikä häiritsee sinua?

Mitä on tutkittava?

Lisätietoja hoidosta

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.