^

Terveys

D -dimeeri

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kun fibriinikuidut pilkotaan, muodostetaan fragmentteja D-dimeereiksi. D-dimeerien pitoisuutta määritettäessä spesifisten antiseerumien avulla voidaan arvioida, missä määrin fibrinolyysi, mutta ei fibrogenolyysi, ilmaistaan testiversiona.

Veriplasman D-dimerin pitoisuuden vertailuarvot (normi) ovat alle 0,25 μg / ml (250 μg / l) tai 0,5 μg fibrinogeenivastaaria / ml (500 μg fibrinogeenivekvivalenttia / litra).

D-dimerin määrittämistä plasmassa käytetään poistamaan tromboosi DIC-oireyhtymän paikallistamiseen ja diagnoosiin. Keuhkoemboliassa D-dimeripitoisuus plasmassa ylittää tavallisesti yli 0,5 μg / ml (500 μg / l).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Kuka ottaa yhteyttä?

Syyt D-dimerin lisäämiseen

D-dimerin lisääntynyt pitoisuus on yksi hemostaasijärjestelmän aktivaation tärkeimmistä markkereista, koska se heijastaa fibriinin muodostumista tutkittavalla verellä ja sen hajotus. Aikana D-dimeeri poistuminen kierrosta on 6 tuntia, mikä on huomattavasti parempi kuin muut merkkiaineiden aktivaation hyytymisjärjestelmän (fragmentti 1 + 2 - tuotteen proteolyysin trombiini-antitrombiini kompleksi, fibrinopeptidi A). Tämän yhteydessä veriplasmanäytteitä ei voida säilyttää yli 6 tunnin ajan.

Kohonneita D-dimeerin veriplasmassa voi olla iskeemisen sydänsairauden, sydäninfarkti, syöpä, maksasairaus, aktiivinen tulehduksellinen prosessi, tartuntataudit, laaja hematomas, trombolyyttiseen hoitoon, raskaus, potilaat yli 80 vuosi.

Hepariinin käyttöönotto aiheuttaa D-dimerin pitoisuuden jyrkästi ja välittömästi plasmassa, joka jatkuu hitaammin ja myöhemmin suorien antikoagulanttien hoidossa. Välillisten antikoagulanttien nimeämiseen liittyy myös D-dimerin sisällön väheneminen, mutta se on tasaisempi. Yleensä välillisten antikoagulanttien hoidossa D-dimeerin pitoisuus alle 500 μg / l saavutetaan 3 kuukauden kuluttua.

Potilaat puutteellinen kudosplasminogeeniaktivaattori tai korkea aktiivisuus plasminogeeniaktivaattori-inhibiittori (joka vähentää fibrinolyyttinen aktiivisuus veren plasmassa) pitoisuus D-dimeerin ei voida lisätä jopa, kun läsnä on syvä laskimotukos tai keuhkoembolia.

Potilailla, joilla on sydäninfarkti ja alemman raajojen astioiden ateroskleroosin poistaminen, D-dimerin lisääntynyt konsentraatio veriplasmassa liittyy komplikaatioiden todennäköisyyden lisääntymiseen. D-dimerin ja fibrinogeenin pitoisuuden kohoamista potilailla, joilla on jatkuva eteisvärinämuoto, pidetään tromboembolisten komplikaatioiden harhaajana.

Infektiot, tulehdusprosessit, verenvuotokomplikaatioihin, läsnäolo reumatekijän veressä, fibriinin muodostumisen parantavaa leikkaushaavojen voidaan liittää lisääntyminen D: n pitoisuus-dimeerin.

Diagnostisen detektion herkkyyttä D-dimeerin diagnosoinnissa keuhkoveritulppa on 90%, spesifisyys - vähemmän kuin 50%: n diagnoosiin syvän laskimotukoksen - 60-100% ja 29-91% vastaavasti.

D-dimeerin pitoisuus veriplasmassa kasvaa raskauden alkuvaiheessa, ja sen loppu on 3-4 kertaa suurempi kuin alkuperäinen. D-dimeerin merkittäviä pitoisuuksia havaitaan naisilla, joilla on raskauden komplikaatioita (gestosi, pre-eklampsia) sekä raskaana oleville naisille, joilla on diabetes mellitus ja munuaissairaus.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.