^

Terveys

Dietary gourmet art

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Ruokavalioon kihdin tarpeen, koska tauti kehittyy rikkomisen vuoksi typen aineenvaihduntaan kehossa, erityisesti johdannaiset puriinimetabolia (puriininukleotidien), ja ylimäärä verta pitoisuus tuotteessa tämän vaihto - virtsahapon. Se on uraa- ti kiteitä, joita virtsahapon munuaiset eivät erittele nivelten kudoksissa ja aiheuttavat kipua.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Gouty-niveltulehduksen hoito ruokavaliolla

Gouty-niveltulehduksen hoito pyrkii korjaamaan typpimateriaalin metaboliaa ja erityisesti vähentämään ruoan saantia typpi-eläin- ja kasviproteiinien yhdisteistä. Proteiinituotteiden käyttö lisää endogeenisten puriininukleotidien pitoisuutta. Puriininukleotidien (tuottamiseksi tarvittavat nukleiinihappojen ja proteiinisynteesiä organismin solut) entsymaattisen hydrolyyttisen deaminoinnin muunnetaan vapaa puriiniemästen, sen jälkeen hapetus, joka päättyy saatiin lopullinen tuote, kuten virtsahapon.

Elimistö tarvitsee urihappoa, joka syntyy endogeenisten puriinien hajoamisen seurauksena, koska se toimii antioksidanttina ja auttaa suojaamaan verisuonia kolesteroliesiintymiltä.

Lisäksi proteiiniruoat edistävät lisääntynyttä muodostumista suolen nitridin - ammoniakin suolessa, joka on suoliston bakteerien elintärkeän aktiivisuuden tuote, joka hajottaa täysin hajonneita proteiineja. Mutta ammoniakkia ei tarvita ja jopa vahingoittaa kehoa, ja maksamme on mukana sen muuttamisessa ureaksi.

Ylimäärän kanssa typpiyhdisteiden elintarvikkeissa, sekä vähentää aktiivisuutta entsyymien puriinimetabolia (fosforiboferazy, guanilatkinazy, ksantiinioksidaasi ja lähes kolme tusinaa entsyymejä) virtsahapon suolat kiteytyvät erityisen aktiivinen, vaikuttaa ruston ja nivelten: kehitetään kihtiartriitti. On ymmärrettävä, että kiteiden muodostuminen virtsahapon nopeuttaa siirtymistä happo-emäs-tasapainoa kehon happamalla puolella.

Ihmisille, joilla on tämä patologia, ruokavalio nro 6 Pevzner, joka on määrätty kihti ja uraturia, on munuaisten kivitauti urasi kiviä. Gouty-niveltulehduksen ruokavalio viittaa alkalisoivaan ravitsevaan ravitsemukseen puriinipitoisten elintarvikkeiden ja yksinkertaisten hiilihydraattien rajoituksella.

Menu ruokavalio kihtiin niveltulehdukseen

Ruokavalio valikko kihdin voi olla vain esimerkkejä, ja pääperiaate valikoima ruokia, ja käytetään ruoanlaitossa ruokavalio reseptit kihdin olisi otettava huomioon elintarvikkeiden koostumuksesta, joita ei suositella käytettäväksi tähän tautiin.

Aamiainen voi olla syrjäke, munakokkelia, puuroa tai paahtoleipää vähärasvaisen juuston kanssa. Paras välipala (toinen aamiainen) on hedelmää tai rasvatonta jogurtti.

Ensimmäisen illallisen voit valmistaa erilaisia keittoja, soseja, kasviskeittoja viljan, punajuuren, lean borschin kanssa. Kasviöljysaippua käytettävän kasvissalaatin päivittäinen käyttö auttaa paitsi yhteisten ongelmien lisäksi myös helpottamaan suoliston työtä.

Ruokavalio kihtiin niveltulehdukseen on terveellinen ruokavalio, joka hyödyttää paitsi nivelten, myös koko kehon.

Mitä et voi syödä gouty-niveltulehduksen kanssa?

Dietitianvalmistajat laativat vaikuttavan luettelon tuotteista, joita on vältettävä kaikin mahdollisin tavoin gouty-niveltulehduksen läsnäollessa. Luettelo sisältää: punaisen lihan (erityisesti vasikan ja riistan); kaikki liha-sivutuotteet; eläinperäiset rasvat; pavut (pavut, kypsät herneet, linssit); sienet, parsa, sorrel, Bryssel ja kukkakaali kaalit, pinaatti.

Mitä muuta ei voi syödä gouty-niveltulehduksen kanssa? Emme syö lihaa liemet ja kastikkeet, pekonia ja ihra, rasvan meri ja joki kaloja, purkitettu kala (erityisesti silli, sardiini, tonnikala ja kilohaili öljyssä), äyriäiset ja simpukat, hiiva ja leivän leivontaan. Ehdottomasti vasta-aiheista alkoholia, kuten olutta, sekä alkoholittomat makeat juomat.

Siipikarjan, erityisesti kana, jota pidetään ravintotuotteena. Jos 100 grammaa kanaa sisältää 125 mg puriiniemäksiä, niin samassa määrin kalkkunoita - puolet niin paljon. Kuitenkin, kun valmistetaan lihaa, lähes puolet puriineista on liemessä.

"Puriiniksi" kuuluu myös kukkakaali. Mutta jos 45 mg virtsahappoa muodostuu, kun sulatetaan 100 g kukkakaalia, sama määrä suositeltavaa tattari on 145 mg. Amerikkalaisten ravitsemusasiantuntijoiden tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreät, joilla on korkea puriinipitoisuus, eivät lisää gouty-niveltulehduksen pahenemisriskiä. Siksi suosittelemme rajoittamaan ruokavaliosi vihanneksia kuten pinaattia, parsaa, herneitä, papuja, kukkakaalia ja sieniä. Niihin sisältyvät orgaaniset hapot auttavat siirtämään happo-emäksisen tasapainon organismin alkaliseen puoliin.

Mitä voit syödä gouty-niveltulehduksella?

Paras variantti ruokavaliosta gouty-niveltulehduksessa - kasvissyöjä. Nämä ovat erilaisia tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja; kokojyvä vilja; vähärasvaiset maitotuotteet (juusto, tuorejuusto, jogurtti); kananmunat (rajoitetuissa määrin), pasta, perunat, pähkinät, kasviöljy.

Yleensä voit syödä mitä tahansa gouty-niveltulehduksella, joka ei sisällä paljon typpipitoisia yhdisteitä. Ja jos henkilö ei voi syödä lihaa ja kaloja - niitä on kypsennettävä, mutta ei ole suositeltavaa syödä tätä ruokaa useammin kuin kolme kertaa viikossa enimmäispäivällä 150-170 g.

Riittävä nesteenotto - puolitoista tai kaksi litraa päivässä (jos sydän ja munuaiset ovat normaaleja) on yksi tärkeimmistä edellytyksistä kihtiin niveltulehduksen hoitamiseksi ruokavalion kanssa.

Veren alkaloimiseksi on käytettävä ihossa keitettyjä perunoita; tuoreet kurkut ja tomaatit, vesimelonit ja melonit, sitrushedelmät ja erilaiset lehtivihannekset; sipulit ja valkosipuli, kesäkurpitsat, munakoiso ja kurpitsa; luonnollisia hedelmämehuja ja vihreää teetä.

Se, joka liittyy läheisesti korkeaan virtsahapon tasoon, tunnetaan metabolisena oireyhtymänä, ja siihen kuuluvat insuliiniresistenssi, yleinen lihavuus, korkea verenpaine ja kohonnut kolesteroli. Siksi ruokavaliota kihdin tulee poistaa rasvasta ja energosbalansirovannoy (vajaan 2300-2500 kcal), vain jos sen noudattamista asteittain vähentää kehon painoa. Siksi jopa ruokavalioilta sallittiin makeisten hylkääminen ja niiden korvaaminen hedelmillä ja marjoilla.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.