^

Terveys

Ulosteen analyysi alkueläimille

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Havaitseminen ja erilaistumisen alkueläinten ulosteen analyysi (toisin kuin patogeeninen muodot ei-patogeenisten) - melko vaikea tehtävä. Useimmat organismeja, ulosteissa esiintyy kahdessa muodossa: vegetatiivinen (trofotsoiitti vaihe) - aktiivinen, mobiili, elämä aktiivisuus, helposti myöntyväinen vahingollisia vaikutuksia (erityisesti jäähdytys) ja siten nopeasti kuolevat eristämisen jälkeen suolistossa, ja koska kestää ulkoisten vaikutusten kystat ( ookystien). Sisustetuissa ulosteissa protozoat löytyvät tavallisesti vain leikattuina; kasvullisten muotojen havaitsemiseksi on tarpeen tutkia ulosteita edelleen lämpimässä tilassa. Tämä johtuu siitä, että jäähtynyt ulosteet vegetatiivisiin muodot alkueläinten nopeasti kuolee ja kuolleet nopeasti mukautuu proteolyyttisten entsyymien, menettäen ominaispiirteet rakenteen. Lisäksi jäähdytyksen aikana vähenee ja sen jälkeen häviää liikkuvuuden yksinkertaisin - tärkeä tuetaan tekijä niiden erilaistumista.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Kuka ottaa yhteyttä?

Upeiden loisten tyypit

Peruslajit loisista ja optimaaliset menetelmät niiden havaitsemiseksi

Paras laji

Usein vaikuttaa elimiin

Diagnostiikkamenetelmä

Leishmania donovani

Perna, maksa, imusolmukkeet

Loisten havaitseminen pernan, maksan, luuytimen, ihon vaurioitumisen, erityisten AT: n havaitsemiseksi veressä

Trypanosoma rhodesiense ja T. Gambiense

Imusolmukkeet ja aivot

Loisten havaitseminen iho-oireyhtymässä, imusolmukkeissa, viina

Echinococcus granulosus tai Echinococcus multilocularis

Maksa, keuhkot, aivot

Erityisen AT: n havaitseminen veressä

Schistosoma haematobium, S. Mansoni, S. Japonicum ja др.

Virtsatie, maksan, portaalin laskimo

Loisten loisten tunnistaminen virtsassa, ulosteet, peräsuolen biopsia, maksakudos tai spesifinen AT veressä

Fasciola hepatica

Maksa

Loisten loisten havaitseminen ulosteisiin tai erityisiin AT: iin veressä

Clonorohis Kiinan Campulidae felineuksen, Campulidae viverrini

Sappirakenne

Lintujen munien havaitseminen ulosteisiin tai sappiin

Trichostrongylus capricola, T. Vitrinus

Ohutsuoli

Loisten loisten loisten tunnistaminen

Echinostoma ilocanum

Ohutsuoli

Loisten loisten loisten tunnistaminen

Angiostrongylus costaricensis

Ohut ja paksu suolisto

Munien tunnistaminen

Suolen biopsiaan

Dipylidum caninum

Ohut ja paksu suolisto

Munien tai loisten havaitseminen ulosteessa

Ulosteissa on mahdollista tunnistaa 20 protozoa (8 patogeenistä ja ehdollisesti patogeenistä ja 12 komensiota). Yksinkertaisimmat suolet elävät pienessä tai suuressa paksusuolessa trofotioosin ja / tai kystin vaiheessa. He kuuluvat yhteen neljästä ryhmästä: amoebas, flagella, ciliated ja coccidia.

Dysentery amoeba ulosteet

Entamoeba histolytica (dysentery amoeba) aiheuttaa amebiakia ihmisessä. Se on lokalisoitu paksusuoleen, se vapautuu trofosiootin (nestemäisten ulosteet) ja / tai kystien muodossa (koristetulla jakkella). Johtuen siitä, että suurin osa amoebae (Escherichia, Hartmann Butschli) ei ole patogeeninen ihmisille pitäisi olla hyvin varovainen arvioidessaan Tutkimustulokset ulostetta. Vain havaitseminen trophozoites-hematophagous (kankaan muodossa E. Histolytica forma magna ) voi toimia luotettavana osoituksena läsnä potilaan amoebic punatauti ja / tai amebamainen haavainen koliitti. Erytrosyyttien esiintyminen protoplasmassa on erittäin tärkeä diagnostinen piirre, koska amoebasien ei-patogeeniset muodot eivät koskaan sisällä niitä. Havaitseminen kaikissa muissa tapauksissa E. histologiset kaltaiset trofosoitojen muodot, jotka eivät sisällä punasoluja, eivät ole perusta amea-biasien diagnoosiksi sairaudeksi. Vastaavasti vain kystien E havaitsemisen tulokset arvioidaan . histolytica (luminaalisen muoto), joka voidaan havaita potilaiden toipumassa akuutti ameebatauti, jotka kärsivät kroonisesta muodossa ameebatauti ja kantajia.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Giardia ulosteet

Lamblia intestinalis (lamblia) kuuluu flagellin luokkaan. Lambliat ovat parasiittia ohutsuolessa, lähinnä pohjukaissuolessa sekä sappirakonissa. Trofosoitojen olemassaolo (lamblian kasvullisen muodon) vaatii nestemäistä väliainetta, joten kun tulevat paksusuoleen, lamblia on syöpä, ja vain kystat löytyvät ulosteesta. Ainoastaan runsaalla ripulilla tai ulosteenäytteiden vaikutuksen jälkeen voit löytää kasvullisia muotoja.

Balantidia ulosteet

Balantidium coli on ainoa jalostettu infusoria, joka loistaisi ihmisen suoliston ja aiheuttaa eriasteisia sairauksia - lievästä koliitista vakaviin haavaisiin vaurioihin. Syy-aiheista ainetta esiintyy ulosteissa trofosoitojen tai kystien muodossa. Ehkä kuljettaminen terveillä ihmisillä.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Kryptosporidiat ulosteet

Cryptosporidiumin suvun edustajia pidetään nyt tärkeimpinä ripulin taudinaiheuttajina. Cryptosporidia (kreikkalaisesta "piilokysymyksestä") - velvoittaa loiset, jotka tartuttavat maha-suolikanavan limakalvojen mikrovilliä sekä ihmisten ja eläinten hengitysteitä. Kriptosporidiasta johtuvat GI-infektiot rekisteröidään kaikissa maailman maissa. Tällainen kryptosporidioosin laaja jakautuminen liittyy suuriin määrään luonnollisia infektiosäiliöitä, matala infektiivinen annos ja patogeenin korkea resistenssi desinfiointiaineille ja antiparasiittisille lääkkeille.

Kryptosporidiasta Cryptosporidium parvum ja Cryptosporidium felis ovat potentiaalisesti patogeenisiä ihmisille (tunnistetut HIV-infektoituneissa yksilöissä). Tyypillisin infektion lokalisointi ihmisillä on ohutsuolen distaaliset osat. Potilaille, joilla on vakava immuunipuutos, koko ruoansulatuskanavan voi tarttua - suuontelosta peräsuolen limakalvoon.

Diagnoosi kryptosporidoosia useimmissa tapauksissa perustuu havaitsemiseen Cryptosporidiumin ookystien ulosteeseen ja / tai (harvemmin) biopsia ohutsuolen limakalvon vetistä ripulia oireyhtymä. Käytä valmistettujen valmisteiden mikroskooppia Gram-värjättyjen tahrojen kanssa. Useimmissa tapauksissa tämä värjäytysmenetelmä ei salli ookystien tunnistamista johtuen niiden heikosta kyvystä säilyttää väriaine ja kyvyttömyydestä erottaa ne hiivamaisista sienistä. Siksi värjääminen on levitettävä haponkestävyyteen. Tällä menetelmällä värjäyksen Cryptosporidiumin ookystien värjätään punainen tai vaaleanpunainen väri ja selvästi näkyvissä sinivioletti tausta, joka on värjätty muiden mikro-organismien ja suolen sisältö.

Akuisissa kryptosporidioosissa ookystien määrä ulosteissa on suuri, mikä helpottaa niiden havaitsemista mikroskoopilla värjätyistä valmisteista. Kuitenkin kroonisessa kryptosporidioosissa, jossa on kevytkurssi, kun ooseiden määrä ulosteessa on pieni, niiden havaitsemisen todennäköisyyden lisäämiseksi on tarpeen käyttää rikastustekniikoita. Viime vuosina serologisia menetelmiä on usein käytetty kryptosporidioosin diagnosointiin.

Sapen kryptosporidioosi voi ilmetä cholecystitis, hepatiitti huomattavasti vähemmän (kasvavien pitoisuuksien kanssa bilirubiinin ja ASAT, ALAT, alkalinen fosfataasi veressä) ja sklerosoiva sappitietulehdus. Diagnosointiin kryptosporidoosia tutkia sapen maksabiopsiat ja sappi, missä se on mahdollista havaita Cryptosporidium eri kehitysvaiheissa.

Protozoal intestinaalisten vaurioiden hoidon tehokkuuden seuraamiseksi ulosteita tutkitaan havaitun taudin mukaan: amebiasilla, balantidiasilla - välittömästi hoidon jälkeen, giardiasilla - 1 viikon kuluttua. Sappitoireiden hyökkäysten hoidon jälkeen tehokkuuden hallinta voidaan tehdä sekä kokkareiden että sapen tutkimuksessa.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Kaapailu perianal-taitteista enterobiaseihin

Perianaalialueen kaavinnasta taittuu homatotauti - keskittynyt tutkimus havaitsemiseen munien pinworms ( Enterobius- vermicularis ). Johtuen siitä, että kypsä naaraat pinworms ryömiä munimaan poimuihin peräaukon ympärillä, pinworms munat ulosteet ovat harvinaisia, ne on helpompi löytää kaavintoja taittuu peräaukon ympärillä tai peräsuolen limaa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.