^
A
A
A

Miksi lasten hampaisiin ilmestyy kalkkiläiskiä?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

28 January 2022, 09:00

Kun verialbumiini joutuu riittämättömästi kypsään hammaskiilteeseen, sen kovettumisprosessit voivat häiriintyä, mikä saa aikaan poskihampaiden demineralisaatioreaktion. Ihmiset kutsuvat tätä "kalkkihampaiksi". Tämän johtopäätöksen tekivät tutkijat, Australian Melbournen yliopiston ja Chilen Talcan yliopiston työntekijät. Asiantuntijat julkaisivat äskettäin tutkimuksensa tulokset Frontiers in Physiology -lehden sivuilla.

Hampaiden hypo- ja demineralisaatio on yleinen sairaus, joka usein diagnosoidaan lasten hammaslääketieteessä. Ongelma löytyy noin 20 %:lla lapsista. Useimmissa tapauksissa pienet potilaat valittavat kipua hampaissa, ja vanhemmat huomauttavat harmahtavan valkoisten täplien ilmaantumista hampaan pinnalle ja karieksen varhaista kehittymistä .

Miksi emalipinnoitteen muodostavat rakenteet tuhoutuvat? Miten ameloblastien toiminta muuttuu - solut, jotka erittävät proteiineja emaliinia ja amelogeniiniä, jotka mineralisoituvat muodostaen kiillettä - ihmiskehon kovimman aineen? Nämä kysymykset ovat vaivanneet tiedemaailmaa vuosikymmeniä, mutta patogeneesiä ei ole vielä täysin selvitetty.

Uudessa projektityössään tutkijat näyttävät olevan lähellä demineralisoitumisen ja hampaiden pinnalla olevien kalkkiläiskien ilmaantumisen tilannetta.

Tutkijat kutsuivat löydettyä patogeneettistä järjestelmää "mineralisoivaksi tukkeutumiseksi". Prosessi johtuu veren albumiinin paikallisesta vaikutuksesta ei täysin kypsyneeseen emaliin. Heraproteiini muodostaa sidoksen mineraalikiilleiden kanssa, mikä muodostaa sillan kalsium- ja fosfori-ionien ja kasvupisteiden välillä.

Amelogeniinin, kiillepäällysteen muodostukseen osallistuvan proteiinin, täytyy olla täyspitkä, ja se sisältää C-terminaalisen telepeptidin. Hammaslääketieteessä amelogeniiniä käytetään lääkkeenä parodontiitin, hampaan juurikalvon tulehduksellisen patologian, hoitoon. On myös albumiinia, joka on resistentti pääproteaasille, kallikreiini-4:lle, joka myös osallistuu kiilteen kovettumisprosesseihin. Kallikreiini-4:n vaikutuksen alaisena amelogeniini tuhoutuu, ja albumiini ikään kuin kiinnittyy päällystekiteisiin ja säilyy, mikä häiritsee kovettumisprosesseja. Tämän seurauksena muodostuu visuaalisesti selkeitä, paikallisia kalkkimaisia sameuksia. Laukaisumekanismi tämän poskietuhammashäiriön kehittymisessä on ilmeisesti lastensairaudet - erityisesti ne, joihin liittyy kuumeinen lämpötilan nousu.

Löydetyn tiedon avulla voimme ohjata jatkotutkimusta jo selvennettyä kurssia pitkin. Ainakin tutkijoilla on positiivisia mahdollisuuksia alkaa kehittää toimenpiteitä kalkkihampaiden ehkäisyyn ja hoito-ohjelman määrittämiseksi.

Katso lisätietoa  rajat -sivulta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.