^

Proteiini

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Proteiini (proteiini) - tärkeä osa lihaskudosta, polypeptidiryhmän orgaaninen aine, joka sisältää ketjun aminohappoja, on yksi tärkeimmistä ravintokomponenteista. Ei ole mikään salaisuus, että proteiini on erittäin tärkeä lihasten kasvun ravintoaineelle, joka hoitaa monia tärkeitä toimintoja ja muodostaa lihaskudoksen lisäksi aktiivisen osan elintärkeisiin prosesseihin elimistössä. Tärkeimmät proteiinin lähteet ovat meijeri-, kala-, liha- ja viljatuotteet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mitkä ovat proteiinin toiminnot?

 • Katalyyttinen - lisää energian aineenvaihdunnan ja aineenvaihdunnan reaktioita kehossa.
 • Liikenne - tarjoaa yhteyden ja kuljetuksen aineista yhdestä ruumiista toiseen.
 • Suojaava - toteutetaan vasta-aineproteiinien avulla, joita keho tuottaa. He ovat vastuussa tarvittavien komponenttien yhdistämisestä ja haitallisten aineiden neutraloinnista, jotka kerääntyvät kehoon erilaisten epäedullisten tekijöiden seurauksena.
 • Contractile - tarjoaa lihaksen supistumisen aktinilla ja myosiinilla.
 • Rakenteellinen - on solun rakenteen perusta, proteiinit osallistuvat solukalvojen ja solujen muodostumiseen solujen sisällä.
 • Hormonaali - suoritetaan proteiinien avulla, jotka säätelevät aineenvaihduntaa.
 • Ravitsemuksellinen - se tehdään ylimääräisten tai ravitsevien proteiinien avulla.

Kuinka paljon kehoa toimitetaan proteiinien kanssa, terveydentila, liikunta riippuu, ja pikkulapsissa - ja henkisessä kehityksessä. Ruumiin proteiinin puutteesta johtuen maksapatologiat voivat kehittyä, sisäisten eritysosien toiminta sekä kehon puolustus voivat häiriintyä. Optimaalinen proteiinipitoisuus kulutetuissa elintarvikkeissa parantaa aivokuoren säätelytoimintaa, lisää keskushermoston sävyä.

Proteiinityypit

 • Hera-proteiini - yleinen, edullinen ja hyvin sulava proteiini, parantaa kehon puolustuskykyä, mikä on välttämätöntä energiamateriaalin lisääntymiselle. Heraproteiinia sisältävät lisäravinnot sisältävät usein vitamiineja ja kivennäisaineita. Heraproteiini kykenee parantamaan kalsiumin imeytymistä sekä suoliston mikroflooraa. Kun käytät tätä proteiinia olisi otettava huomioon sen ominaisuuksia ei ole vain helppo sulattaa, mutta myös nopeasti poistettu kehosta. Siksi tällaista proteiinia on käytettävä useammin kuin toiset, jotta varmistetaan proteiinin oikea-aikainen täydennys elimistössä.
 • Maitoproteiini, jolla on pieni määrä rasvaa, voi lisätä kehon vastustuskykyä ja vaikuttaa positiivisesti lihasten elvyttämiseen ja kertymiseen, jolle on ominaista keskimääräinen assimilaationopeus. Osa sen komponenteista on heraproteiini (noin kaksikymmentä prosenttia) ja kaseiinia (kahdeksankymmentä prosenttia) sekä lypsykarbonaatteja. Maitoproteiinilla on positiivinen vaikutus painon korjaamiseen, sitä voidaan käyttää liiallisen painon poistamiseen sekä lihasten suojaamiseen uupumuksesta. Sopii hyvin aktiiviseen elämäntapaan ja ammattimaiseen urheiluun.
 • Soijaproteiini voi poistaa liian aktiivisten kuormien negatiiviset vaikutukset, nopeuttaa lihasten kasvua ja lisätä niiden lujuusominaisuuksia. Soijaproteiinia pidetään yhtenä ruokavalion tärkeimmistä proteiinityypeistä, jonka ansiosta voit ehkäistä sydän- ja verisuonijärjestelmän sairauksien kehittymistä, säätää kehon painoa ja vahvistaa luita. Kasviperäinen soijaproteiini sisältää aminohappoja (esimerkiksi lysiiniä ja glutamiinia) kolmekymmentäviisi prosenttia enemmän kuin muut proteiinit. Soijaproteiini on myös osoitettu yksilölliselle suvaitsemattomuudelle maitoproteiinille. On syytä muistaa, että tämän tyyppisen proteiinin jatkuva jatkuva käyttö miehillä saattaa aiheuttaa häiriöitä endokriinisessä järjestelmässä.
 • Muna-proteiini - on melko korkea bioaktiivisuus, vaikka sitä ei useinkaan löydy erillisen tuotteen muodossa. Se vaikuttaa anabolisten hormonien erityksen prosesseihin, koostuu rikkiä sisältävistä hapoista, ei sisällä hiilihydraatteja.
 • Kaseiini - sallii pitkään ylläpitää lihaskudoksen haavoittuvuutta, sillä on katabolisia ominaisuuksia.

Tasapainoinen ja aktiivinen kehon ravitsemus, joka tarvitaan urheilijoille, edellyttää myös erityisten lisäaineiden käyttöä, jotka ovat monta. Erityisen tärkeä rooli tässä tapauksessa tietyn proteiinin lisäaineita, jotka puolestaan on jaettu kahteen tyyppiin: lisäravinteen puhdasta proteiinia (edistää lihasten palautumista seurauksena vaurioita jälkeen liikunta) ja Kreatiini (käytetään lihaksen, joita käytetään pääasiassa sportsmenami- ammattilaisille). Aktiivisella urheilulajilla, jotta löydettäisiin oikea proteiini sinulle, on parempi ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka valitsee oikean lääkkeen ja määrittelee asianmukaisen annostuksen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.