^

Nuoruus

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Nuoruus on ajanjakso, joka alkaa noin 10-vuotiaasta ja jatkuu ylioppilastutkinnon päättymiseen tai 21 vuoteen, jolloin lapset altistuvat merkittäville fyysisille, älyllisille ja emotionaalisille muutoksille. Lapsen auttaminen läpi tämän ajanjakson aikana ei ole helppo tehtävä sekä vanhemmille että terveydenhuollon ammattilaisille.

Onneksi nuorilla on hyvä fyysinen terveys, mutta psykososiaaliset ongelmat ovat laajalle levinnyttä, joten jopa tavalliset yksilöt kohtaavat ristiriitoja omassa yksilöllisyyttään, itsenäisyydestään, seksuaalisuudestaan ja ihmissuhteistaan. "Kuka minä olen, missä minä olen menossa, miten voin liittyä kaikkiin näihin ihmisiin elämässäni?" - nämä ovat tärkeimmät kysymykset, jotka miehittävät useimpien nuorten mieliä. Monet käyttäytymishäiriöt, jotka alkavat nuorella (esimerkiksi tupakointi, huumeidenkäyttö, väkivalta) ovat mahdollisia kuolevuuden syitä myöhemmässä iässä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Nuorten fyysinen kehitys

Kaikki elimet ja järjestelmät sekä koko organismi kärsivät suurimmasta kasvusta nuorten aikana; kaikkein silmiinpistävät muutokset esiintyvät tytöiden, sukupuolielinten ja hiusten nielutuhoilla molempien sukupuolten nuorissa. Vaikka tämä prosessi etenee normaalisti, lapsi tarvitsee emotionaalista tukea. Jos ajoitus rikkoo, etenkin poikia, joilla on myöhäinen kehitys tai tytöt varhaisessa vaiheessa, on todennäköistä, että kehittyy lisää tunneeroa. Useimmat hiljaa kehittävät pojat ovat perustuslaillisia viivästyksiä ja saavat myöhemmin kiinni heidän ikäisensä kanssa. On kuitenkin tutkittava lapsi patologisten syiden poissulkemiseksi.

Nuorille tarvitaan rationaalisen ravitsemuksen, liikunnan ja elämäntavan järjestämisessä erityistä huomiota eri toimintojen, kuten urheilun, taiteen, sosiaalisen toiminnan ja julkisten palvelujen merkitykseen yksilöiden elämässä. Organismin suhteellinen vaatimus proteiineille ja kaloreille (g tai kcal / painokilo) vähenee asteittain ensimmäisen vuoden lopusta nuorten loppuun asti, kun taas ehdoton vaatimus kasvaa. Nuorten lopussa proteiinivaatimus on 0,9 g / kg x päivä; keskimääräinen energiantarve on 40 kcal / kg.

Nuorten seksuaalisuus

Niiden muutosten lisäksi, joita heidän elimistään tapahtuu, nuorten on tottua aikuisten miesten ja naisten rooliin eikä kaventamaan seksuaalista vetovoimaa, joka voi olla erittäin vahva. On määriteltävä asenne itsellesi, samoin kuin suhteet vastakkaiseen sukupuoleen; ennen kuin jotkut teini-ikäiset ovat kysymys seksuaalisen itseidentiteetin. Vain harvat elementit ihmiskokemuksesta yhdistävät fyysiset, henkiset ja emotionaaliset näkökohdat yhtä syvälle kuin seksuaalisuus. On äärimmäisen tärkeää auttaa teiniä terveellisen seksuaalisuuden muodostumisessa, mukaan lukien moraalin kysymykset ja perheen luominen.

Nuorten henkinen kehitys

Kun teini-ikäinen joutuu kohtaamaan vaikeampia tehtäviä koulussa, hän alkaa määrätä itselleen helpommat alueet, jotka ovat vaikeampia. Tulevaisuuden uralla päättävä paino kasvaa, ja monilla teini-ikäisillä ei ole selkeästi määriteltyä päämäärää, vaikka he vähitellen määrittelevät ne alueet, joista he ovat kiinnostuneita ja joilla he ovat lahjakkaita. Vanhempien ja lääkäreiden tulee olla tietoisia teini ehkä auttaa häntä muotoilemaan realistiset odotukset ja olla valmis tunnistamaan oppimisen esteet, jotka vaativat korjausta, kuten ongelmia rinnastaminen tiedon, ja huomiota, kireä tilanne koulun.

Nuorten emotionaalinen kehitys

Tunnepitoisuus on vanhempien, opettajien ja lääkäreiden vaikein, usein haastava kärsivällisyys. Tunnepitoisuus on hyvin yleinen, samoin kuin turhautuminen, joka johtuu pyrkimyksistä kehittää välittömästi monin tavoin. Suurin osa konflikteista kehittyy, koska teini-ikällä on enemmän vapautta, johon vanhempien vahvin vaisto kohdistuu lapsensa suojelemiseksi vaivoilta. Viestintä voi olla vaikeaa jopa vakaissa perheissä ja pahenee, jos vanhemmat ovat eronnut tai kokevat itseään tunneongelmia. Lääkärit voivat suuresti auttaa tarjoamalla nuorille ja heidän vanhemmilleen kohtuullista, todellista apua ja tukea rakentaa suhteita perheessä.

trusted-source[14], [15]

Terveydenhuollon ongelmat nuoresta

Vaikka nuoret kärsivät samoista sairauksista kuin nuoremmat lapset, he ovat yleensä terveellistä ryhmää. Nuorille olisi rokotettava edelleen suositellun aikataulun mukaisesti). Monet tässä ikässä ovat huolissaan nuoresta akneesta; Tämä ongelma on ratkaistava, koska se vähentää itsetuntoa. Vammat ovat hyvin yleisiä nuorella, useimmiten urheilu- tai auto-vammoina. Väkivalta, joskus käyttämällä aseita, on jokapäiväinen uhka tietyissä nuorisoryhmissä.

Liikalihavuus on yksi yleisimmistä syistä nuorten klinikoiden vierailulle. Useimmat liikalihavuuden tapaukset liittyvät liialliseen ruokavalioon, usein yhdessä istuvan elämäntavan kanssa. Geneettinen alttius on myös yleistä, ja lihavuudesta vastaavat geenit on jo todettu. Kehon massan indeksin (BMI) määritelmää pidetään tärkeänä tekijänä fyysisen kehityksen arvioinnissa. Ensisijainen endokriininen (esimerkiksi hyperkoriaatio, kilpirauhasen vajaatoiminta) tai lihavuuden metaboliset syyt ovat harvinaisia. Kilpirauhasen vajaatoiminta olisi syytä sulkea pois, ja se voidaan olettaa merkittävällä kasvun hidastumisella. Jos lapsella on pieni korkeus ja korkea verenpaine, Cushingin oireyhtymä on otettava huomioon. Liikalihavuuden vuoksi nuorilla on usein tyypin 2 diabetes mellitus. Huolimatta suuresta määrästä nykyisiä lähestymistapoja, hoito liikalihavuuden on yksi vaikeimmista ongelmista.

Tarttuva mononukleoosi on erityisen ominaista nuoruusiässä. Tärkeä ongelma ovat sukupuoliteitse tarttuvat taudit, virtsatiejärjestelmän infektio (IMS) on yleinen tytöillä. Jotkut hormonaaliset häiriöt, erityisesti kilpirauhasen patologia, löytyvät usein nuorista, samoin kuin kuukautiskiertohäiriöistä. Raudan puute on suhteellisen yleinen nuorille tytöille. Vaikka harvinaisia, mutta myös voi esiintyä onkologisia sairauksia, kuten leukemia, lymfooma, luiden luusto, aivo.

Psykososiaaliset häiriöt nuoruudessa

Lääkärien tulisi muistaa psykososiaalisten häiriöiden suuret esiintyvät tämän vaikean elämän aikana. Masennus on yleistä, ja se olisi aktiivisesti tunnistettava. Itsemurha ja erityisesti itsemurhayritykset ovat yleisiä. Ahdistuneisuushäiriö ilmenee usein murrosvaiheessa, samoin kuin emotionaalisesti. Nuoruusvaiheessa olemassaolevan mielenterveyden debyytti voi ilmetä itsensä. Elintarvikkeiden, erityisesti tyttöjen, asenteiden rikkominen on yleistä. Jotkut potilaat menevät ylimääräisiin toimenpiteisiin, jotka kätkevät anoreksia tai bulimiaa.

Koulun ongelmat, varsinkin jos niihin liittyy vaikeuksia oppia aihe tai huomion kohteena olevat ongelmat, voidaan ratkaista lääkäriin, joka on tehtävä tiivistä yhteistyötä koulun henkilökunnan ja vanhempien kanssa. Ympäristön muutokset ja joskus lääkitys voivat merkittävästi parantaa opiskelijoiden tilannetta.

Pysyvä huolenaihe on psykoaktiivisten aineiden väärinkäyttö, joka on psykososiaalinen ongelma. Alkoholin ja tupakoinnin äärimmäinen käyttö, jota seuraa marihuana ja muut huumeet.

Lääkäri, joka on onnistunut luomaan avoimen, luottamuksellisen suhteen teini-ikäiseen, voi usein tunnistaa nämä ongelmat itse, tarjota tukea ja käytännön neuvoja sekä saada teini-ikäisen suostumuksen syvällisempään tutkimukseen tarvittaessa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.