Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Paksusuolen syöpä

Lääketieteen asiantuntija

Kirurgi, oncosurgeon
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 11.04.2020

Paksusuolen syöpä on nyt kolmannella sijalla muiden paikallistusten joukossa.

Paksusuolen syöpä on 98 - 99% kaikista suoliston syövistä, pääasiassa adenokarsinoomaa, harvinaisempia, limakalvojen ja skirroosimuotoja.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Epidemiologia

Yhdysvalloissa paksusuolen syöpä on esiintyvyys paremmuusjärjestyksessä 2 vuotta pahanlaatuisten ihokasvainten jälkeen. Suurten suoliston muiden pahanlaatuisten vaurioiden joukossa on eri tekijöiden mukaan pahamaineisia kasvaimia, joiden osuus on 95-98%.

Paksusuolen syöpä vaihtelee suuresti eri puolilla maailmaa. Alhaisimmat Afrikassa (1,6 - 5,9 tapausta 100 tuhatta ihmistä kohden), keskimäärin Etelä- ja Itä-Euroopassa (23,6 - 33,8 tapausta 100 tuhannella ihmisellä) ja Länsi-Euroopassa korkein ja Pohjois-Amerikassa (46,3 - 51,7 tapausta 100 000 ihmistä kohden).

Ajalliset suuntaukset ovat viime vuosina laskeneet Yhdysvalloissa, Euroopan maissa, kuten Portugalissa, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa. Samaan aikaan useimmissa kehitysmaissa näiden kasvainten ilmaantuvuus kasvaa sekä miehillä että naisilla.

Paksusuolen syöpä on kaksinkertainen todennäköisesti miehiin verrattuna naisiin. Yleisimmin kasvaimen lokalisointi on merkitsevää (25-30%) ja erityisesti peräsuolesta (noin 40%), jotkut kirjoittajat viittaavat syövän syöpään melko suurta esiintymistä (niiden havaintojen perusteella). Syöpäkasvain vaikuttaa harvoin kaikki muut paksusuolen osat. Nämä tiedot eroavat jonkin verran eri kirjoittajien välillä, mutta merkityksettömästi - 3-8% (paksusuolen, maksan ja pernan kaarevuuden kasvava osasto, poikittaisvakuus ja sen laskuosa).

Väestön keskuudessa Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan, paksusuolen syöpä on harvinaisempi kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mikä johtuu ilmeisesti taloudellisia ongelmia - ja silti oli vähemmän elinikä alueilla edellä mainitut (ja paksusuolen syöpä esiintyy enimmäkseen iäkkäillä ihmisillä). Uskotaan myös, että taloudellisesti kehittyneissä maissa, korkeampaa paksusuolisyövän johtuu useita ominaisuuksia, elintarvikkeita, jotka tukevat tutkimukset, on erittäin suuri määrä kirjoittajia (kulutuksen lisäämistä eläinrasvaa ja lihan, joidenkin tuotteiden säilöntäaineita jne. D.) sekä vapauttaa ilmaan ja vesille teollisuusyrityksissä joillekin myrkyllisille aineille, joilla on karsinogeeninen vaikutus.

Selittämään ero ilmaantuvuus paksusuolisyövän maailman alueilla ovat tärkeitä myös eroja bakteerikasvuston elävät paksusuolen eri kansojen, selittää teho, lähinnä tiettyjen ruokien, ja on tunnettua, on suurelta osin määrittää luonnetta suolen kasvit, joista jotkin lajit, jotka mahdollisesti ehkäisevät elintärkeän toiminnan aikana, voivat vapauttaa syöpää aiheuttavia aineita. Ilmeisesti erilaisten kansallisuuksien ruokien kulinaarisen jalostuksen perinteet ovat myös merkityksellisiä.

Samalla todettiin, että syöpää aiheuttavia aineita löytyy hyvin pieninä pitoisuuksina tiettyjen elintarvikkeiden (aflatoksiinit, N-nitroyhdisteet, polysykliset aromaattiset hiilivedyt, jne.), Ja syöpää aiheuttavia aineita, joita voi esiintyä valmistuksen aikana ruokaa, systemaattinen käyttää näitä lisäävät tyypillisesti syövän, ruokatorven, mahalaukun, ja maksan ja vähän vaikutusta lisääntymistä paksusuolen syöpä. Siksi voidaan olettaa, että tietyt tyypit (kanta) on bakteerit tuottavat koko hänen elämänsä karsinogeeneja niistä melko "hyvänlaatuinen" eli. E. Muut kuin itse karsinogeenisia, tuotteet ruuansulatuksen ruokaa, joka saavuttaa paksusuolen ja pitkään viivästyneestä siinä (ennen seuraavaa ulostuloa). Eräät bakteerikannat pystyvät tuottamaan karsinogeenisia ja mutageenisia aineita (metilazoksitonol haihtuvat fenolit, pyrrolidiini, jne.), Ja käsittävät vastaavat entsyymit. Näiden mikro-organismien karsinogeenien kehittyminen paksusuolessa riippuu ravinnon luonteesta; joten leseissä olevan ruoan sisällön lisääntyminen vähentää syöpää aiheuttavien aineiden tuotantoa ja vähentää paksusuolen syövän esiintyvyyttä.

On spekuloitu, että jotkut kansakunnat syö enimmäkseen kasvisruokaa, jolla on suuri tilavuus suolen johtuu tästä useammin kuin ihmiset Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, seurauksena alennetun kosketusajan mahdollisten syöpää aiheuttavia aineita, joilla limakalvon paksusuolen lainaottokyvystä pienenee , ja siten paksusuolen vaurioituneiden leesioiden esiintymistiheyden väheneminen.

Toisaalta on olemassa mielipide siitä, että paksusuolen syöpä näyttää kärsivän. Kuitenkin, koska paksusuolen syöpä on yleisempi vanhuksilla ja ummetus, on vaikea erottaa kunkin tällaisen tekijän spesifinen vaikutus karsinogeneesin esiintyvyyteen.

Paksusuolen syöpä voi esiintyä missä tahansa ikäisessä, mukaan lukien lapset ja nuoret. Kuitenkin useimmiten se löytyy vanhemmista ikäryhmistä: 60-69-vuotiailla ja 70-79-vuotiailla - 28 ja 18%. On mielenkiintoista huomata, että ikäryhmän (80-89-vuotiaat ja sitä vanhemmat) väestötaajuudet taas vähenevät jyrkästi lähestyessä nuoria. Syyt tähän muutokseen syövän esiintymisessä vanhuksille ja seniileille ovat epäselviä.

Näin ollen paksusuolisyövän epidemiologian ja sen esiintyvyyden ikä-spesifisten ominaisuuksien tutkiminen ei anna meidän ilmaista riittävän selkeitä ja vakuuttavia mielipiteitä tämän taudin etiologiasta ja patogeneesistä.

Jos yrität yhdistää pahanlaatuisten kasvainten ilmenemisen paikallisiin muutoksiin asianomaisessa elimessä, sinun kannattaa miettiä ennen kaikkea krooniset tulehdusprosessit ja niin kutsutut prekangeriset sairaudet.

Kun otetaan huomioon haavainen paksusuolen tulehdus Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Pohjoismaissa, todennäköisyys sairastua paksusuolen syöpään kasvaa 8-30 kertaa, ja se tapahtuu nuorempina kuin muulla väestöllä (keskimäärin 20 vuotta aiemmin); Näiden potilaiden 5-vuotinen selviytyminen leikkauksen jälkeen on lähes 3 kertaa pienempi.

Epäilemättä merkitys perinnöllisistä tekijöistä, erityisesti kuvattu monissa tapauksissa kolorektaalisyövän jälkeläisissä, perheissä, joissa on tapauksia aiemmin, tämä lokalisointi pahanlaatuinen kasvain. Joissakin perinnöllisen familiaalinen polypoosi (Gardnerin oireyhtymä, nuoruusiän familiaalinen polypoosi paksusuolen) polyypit rappeutumista syövän, kirjallisuuden mukaan, on hyvin korkealla taajuudella - jopa 95% ja yli.

Teollisuusriskeistä selviää parhaiten paksusuolen syöpään liittyvän taudin riippuvuus asbestoosista. Epäilemättä krooninen säteilyvaikutus pahanlaatuisten kasvainten, mukaan lukien paksusuolen, kehittymiselle on myös tärkeä.

Kiinnittää huomiota erityisen muodon paksusuolen syöpä - niin sanottu primaarinen syöpä useita (samanaikainen esiintyminen syöpäkasvainten eri lokalisointi, tässä tapauksessa, paksusuolen), joka tapahtuu, mukaan eri kirjoittajien, noin 5% tapauksista. Tuumorisolujen samanaikainen esiintyminen useissa kohteissa osoittaa epäsuorasti yhden alkuperän syyn.

Siten huolimatta runsaasti hypoteeseja, syitä ja patogeneesi paksusuolen syövän sekä syöpää yleensä, ovat vielä epäselviä, vaikka kaikki tosiasiat ja oletusten hapetin voi jossain määrin selittää korkea syövän joillakin alueilla verrattuna muihin.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Syyt paksusuolen syöpä

Jotkut tutkijat uskovat, että paksusuolen syöpä "esiintyy vain sairaat limakalvokudoksiin - johtuen tulehduksellisten, syövyttävä haavainen, pelotava prosesseista, jotka johtavat epänormaaliin epiteelin vasteen ja edistää kasvaimen."

On todettu, että suoliston adenoomat voivat aiheuttaa syöpää. Useat tekijät muistavat mielenkiintoisen riippuvuuden: sitä suurempi adenoma koko on sitä suurempi sen todennäköisyys maligniteetille; vaarallisimpia ovat ns villous adenoomien pahanlaatuisuus.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Riskitekijät

Kehittämisessä paksusuolen syöpä ovat tärkeitä ravinnon tekijöitä, erityisesti pitävät erittäin tärkeänä kulutuksen eläinrasvojen puute kasvikuitua ruokavalio, passiivinen elämäntapa. Seurauksena paksusuolen ruokasula tulee pieni määrä (joka vähentää moottorin refleksitoiminnan suoli) korkea pitoisuus sappihappojen, rasvahapot, neutraalit rasvat. Nämä muutokset kemiallinen koostumus suolen sisältö, liikkuvat hitaasti läpi suolistossa ja pitkä kosketuksiin limakalvojen kanssa, lisäksi suoraan ärsyttävä aiheuttaa häiriöitä ja mikroflooran, joka puolestaan koostumus muuttuu mikrobientsyymit (beeta-glukuronidaasi, a-degidrooksidaza et ai.). Nämä muutokset yleisessä ja yhdistää lisääntymistä toiminnallisen, tulehduksellisten, ja, mikä tärkeintä, novoobrazovatelnyh prosesseja paksusuolessa.

Viime aikoina uskotaan, että eräillä aineilla on suojaavia ominaisuuksia paksusuolen karsinogeneesiä vastaan.

Näihin kuuluvat: askorbiinihappo, seleeni, vitamiinit A, beetakaroteeni, E-vitamiini

Perinnöllisillä tekijöillä on myös tärkeä rooli kehittämässä noin 20% kolorektaalisyöpätapauksista, mikä kasvaa 2-3 kertaa riski sen esiintymisestä verisukulaisissa.

Haavainen koliitti on vakiintunut riskitekijä kolorektaalisen syövän kehittymiselle. Kun taudin kesto on yli 20 vuotta ja koko paksusuolen vaurio, kasvaimen todennäköisyys kasvaa 24 prosenttiin.

By Syövän välillä kuuluu myös polyypit, atooppinen familiaalinen polypoosin paksusuolen, Gardnerin oireyhtymä, Peutz-Dzhigersa, Turk Cronkite Kanadassa, perheen nuorten polypoosin ja nukkaisten adenooma, Divertikuloosi, Crohnin tauti, adrectal avanne (1%), krooninen hoitamaton halkeamia peräsuolessa.

Paksusuolen adenomatoottisten polyyppien havaitsemisnopeus vaihtelee 1,6 prosentista 12 prosenttiin. Täys colonoscopy, polyypit ja villous kasvaimia löytyy 20-50% yli 50-vuotiaista ja vanhempi ikäryhmä, sitä suurempi havaitsemisprosentti. Sen katsotaan olevan yksinäinen adenomatoottinen polypsi, joka on facultative pre-syöpätauti, ja diffuusi adenomatoosi on pakko ennalta ehkäisevä.

Polyyppien hitaus kehittyy yksinkertaisimmasta rakenteesta eri atyyppien ja limakalvojen dysplasiaan saakka syöpään asti (70% tapauksista). Tämä prosessi kestää vähintään 5 vuotta ja kestää keskimäärin 10-15 vuotta. Yksittäisten polyyppien pahanlaatuisuuden indeksi on 1: 35, useille polyyleille - 1: 3.

Nasaaliset kasvaimet ovat pyöreän tai pitkänomaisen muodon omaavia exofyttisiä muodostumia, joilla on tunnusomainen samettinen pinta. Tämä johtuu villien runsaudesta. Villin kasvain voi yleensä olla yksittäinen. Eristetään villityyppisten kasvainten nodulaariset ja hiiviset muodot. Solmukasvaaja sijaitsee laajalla pohjalla, joskus muuttuu jalaksi. Yhteenlasunmuodossa ei ole yksittäistä kasvainsolmua.

Diffuusi polyposi esiintyy jopa edeltävän ikäisenä, mutta täysi kehitysjakso päättyy 20-25 vuoteen ja jopa 40 vuoteen, pahanlaatu esiintyy 100 prosentissa tapauksista. Paksusuolen perinnöllisellä adenomatoosilla on suuri potentiaali maligniteetille. Käsittelemättömissä tapauksissa keskimäärin kuolema tapahtuu 40-42-vuotiaana, i.e. Lähes 25 vuotta aikaisemmin kuin tavanomaisella kolorektaalisyövällä.

Dzhigersa-Peutz oireyhtymä - kaikki polypoosin paksusuolen, yhdistettynä melaniinin pigmentin pinnalla (posket, suun ympärillä), limakalvon huulet ja suun, ihon takapinnalle sormien ja pienet nivelet, suuaukkojen ympärillä. Paksusuolen syöpä tässä oireyhtymässä kehittyy noin 38 prosentissa tapauksista.

Turkin oireyhtymässä potilaat, joilla on perinnöllinen polyposiini, ovat keskushermosto- ja glioblastoomia (keskushermoston kasvaimia). Kliinisessä mielessä neurologiset oireet ovat vallitsevia ja vasta silloin - polypoosin oireita.

Gardner oireyhtymä, on kuvattu vuonna 1953, on tyypillinen yhdistelmä adenomatous paksusuolen polyypit, hampaiden poikkeavuuksia useita osteoomat leukojen ja kallo, useita pehmytkudoksen kasvaimet (pääasiassa fibromas tyyppi); monissa potilailla on useita fibroideja ohutsuolen mesentery, subkutaanisen kudoksen lipooma ja muut alueet.

Gardnerin oireyhtymän ulkoiset ilmenemismuodot edeltävät usein polyyppien kehittymistä 10-20 vuodessa. Noin 10-15 vuotta paksusuolipolpetien esiintymisen jälkeen syövän rappeutuminen kehittyy.

Cronkite-Kanada oireyhtymä on ei-perinnöllinen polypoosin ruoansulatuskanavan aikuisten yhdistettynä ihon hyperpigmentaatio, kirjava vitiligo, hiustenlähtö, kynsien dystrofia, turvotus, tetania, kielitulehdus ja kaihia.

Tämän oireyhtymän etiologiaa ei tunneta. Infektio tai immuunipuutos oletetaan. Kliinistä kuvaa on ominaista proteinuria, hiustenlähtö, ihon pigmentaatio, muutokset käsien ja jalkojen kynsissä. Albumiinin menetykseen liittyy lisääntynyt liman tuotto ja lukuisat polypipäähän kuuluvat nekroosi. Kliinisesti tämä ilmaantuu ripulin, laihtumisen, vatsakivun, ruokahaluttomuuden, heikkouden, veren säännöllisen tyhjenemisen aikana ulosimen ja oksentelun aikana. Kuolleisuus on 60%. 15% potilaista kehittää kolorektaalisia karsinoomia.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Synnyssä

Useimmin syöpä kehittyy sigma- (50%) ja sokea (15%) suolistossa, ainakin - jäljellä kohdissa (nouseva paksusuoli - 12%, oikea taivutus - 8%, poikittainen paksusuoli - 5%, vasen kyynärpää - 5 %, laskeva paksusuoli - 5% tapauksista).

Peräsuolessa amforaariosasto on useimmiten syöpä (73,8% tapauksista), harvemmin epäsuosittu (23,3% tapauksista) ja anaali (2,9% tapauksista).

Paksusuolen syöpä esiintyy limakalvossa. Kasvain ulottuu hieman suolen seinää pitkin. Näkyvien pintojen ulkopuolella, vaikka endofyttinen syöpä, se havaitaan enintään 4-5, yleensä 1-2 cm: n etäisyydellä.

Kaikkien suolen seinämän kerrosten itämisen jälkeen kasvaimen prosessi leviää myöhemmin ympäröiviin kudoksiin ja elimiin. Suuren suolen paikkaan, johon kasvain vaikuttaa, voi suuren epiploonin, ohutsuolen tai sen mesenteriosan juoste voidaan juottaa.

Tulehdusfuusion kehittymisen jälkeen kasvain tunkeutuu elimiin, jotka on juotettu paksusuoleen. Usein kasvain leviää myös paksusuolen mesenteriin. Miehillä useimmiten peräsuolen syöpä ulottuu istukan tuberkuloosiin ja eturauhashormoniin sekä naisiin kohtuun ja emättimeen.

Paksusuolen syövän erityispiirre on tuumorin suhteellisen pitkä paikallinen leviäminen (mukaan lukien itävyys ympäröiviin elimiin ja kudoksiin) puuttuessa metastaasista alueellisissa imusolmukkeissa, jotka voivat ilmetä melko myöhään.

Paksusuolen syöpää makroskooppisen rakenteen muotojen mukaan jaetaan (AM Ganichkin) kahteen suureen ryhmään: 1) eksofyttinen ja 2) endofytinen.

Seuraavat paksusuolasyövän muodot liittyvät eksofyttiseen:

 1. Polypoidi kasvaimen muodossa jalassa;
 2. nodulaarinen leveällä sienenmuotoisella pohjalla, joka työntyy suolen lumeneen; voi haavauttaa;
 3. varikasopillilla kukkakaalin muodossa, joka koostuu useista erikokoisista solmuista.

Peräsuolessa myös plakin kaltainen kasvain eristetään, kun litteän solmun yläosassa on samat mitat kuin reunoilla. Se on tasainen tai jopa koveran pinnan.

Seuraavat paksusuolisyövän endofyttiset muodot eroavat toisistaan:

 1. Haavauma tasainen haavauma, jolla on erilainen kohotetut reunat; voivat kiertää suoliston ympyrämäisesti, vaimentamalla sen lumen;
 2. diffuusio-infiltrattu, tunkeutuu paksusuolen koko seinämän paksuuteen ilman selkeitä rajoja, aiheuttaen lumen kaventumisen.

Exophytic syövän muodot esiintyvät useammin paksusuolen oikealla puolella, ne ovat nodular, polypoid ja fleecy-papillary; kasvain kasvaa suolen lumenissa. Endofyyttiset kasvaimet ovat yleisempää paksusuolen vasemmalla puolella. Ne ovat lautanen kaltaisia ja diffusely infiltrative, jälkimmäisessä tapauksessa ne usein kiertää suoliston ympyrän ja kapea lumen.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Oireet paksusuolen syöpä

Paksusuolen syövän oireet ovat erilaisia, ne riippuvat kasvaimen rakenteesta ja sijainnista. Alkuperäisen jakson ( "aikaisin syöpä") on yleensä oireeton, ja jos se löytyy, se on lähinnä vasta dispensary tutkimuksen tai sigmoidoskopiaa, kolonoskopia, bariumperäruiske tai sormella suolen teettämässä tutkimuksessa yli muiden väitetty tai olemassa suolistosairaus.

Jonkin aikaa myöhemmin, kun paksusuolen syöpä on jo saavuttanut riittävän suuri ja on ensimmäisiä merkkejä syöpä myrkytyksen ja joitakin viittaavia oireita tukkeuma paksusuolen sisällöstä on useita yleisiä epäspesifisiä oireita, kuten motivoituneen heikkous, ruokahaluttomuus, laihtuminen, "suolistovaivoja "(raskaus syömisen jälkeen, turvotus ja määrittelemätön luonne on epäselvä vatsakipua, jyrinä, turvotus, epävakaa tuoli, ja niin edelleen. N.). Tulevaisuudessa kasvainten suolen vaurioiden oireet muuttuvat selvemmiksi.

Oikeanpuoleisen paksusuolen syöpää esiintyy usein suoliston verenvuodosta, hypochromic anemiaa, usein kipua. Tunnustelu, joissakin tapauksissa mahdollista koetin kuoppainen kasvain, joka, huolimatta sen melko suuri koko tähän mennessä, ei yleensä ole okklusiivinen, suolen, joten oireet suolitukos tämän sijainti maloharakterny kasvain. Tätä helpottaa myös paksusuolen oikean puoliskon nestemäinen sisältö, joka kulkee vapaasti kapean osan läpi.

Vasemmanpuoleisen suolen syöpä muodostaa usein lumensa rengasmaisen kapenemisen; kasvain on harvemmin palpable, voi aiheuttaa kouristuksia kipu vatsan, vuorotellen ripuli ja ummetus, joskus kuvan osittainen obstruktiivinen tukos. Tässä tapauksessa on huomattava, että vatsan vasemmalla puoliskolla ja näkyvällä suoliston peristaltiikalla on vain vähän turvotusta. Useissa tapauksissa uloste massat hankkivat nauhan muotoisen muodon tai jonkinlaisen "lampaan jakkara". Kipu tapahtuu aiemmin, kun kasvain on paikallistettu peräaukon rengaspaikassa, kun se on lokalisoitu peräsuolen ampullissa, se ilmenee myöhemmin. Anuskan kasvaimet liitetään purkautumiseen. Peräsuolen distaalisen osan kasvaimet voidaan helposti havaita sormitutkimuksella.

Paksusuolen syövän oireita ovat viisi suurta oireyhtymää:

 1. toiminnallisten merkkien oireyhtymä ilman suoliston häiriöitä;
 2. suoliston häiriöillä;
 3. suolen patenssin oireyhtymä;
 4. patologisen vastuuvapauden oireyhtymä;
 5. potilaiden yleisen tilan loukkauksia.

Ensimmäisessä oireyhtymä ovat vatsakipu ja vatsavaivat ilmiö (ruokahaluttomuus - sekoitus ruokaa, pahoinvointi, röyhtäily, epämiellyttävä tunne suussa, yksittäinen oksentelu, turvotus ja painon tunnetta ylävatsan alueella).

Vatsakipu esiintyy suurimmalla osalla potilaista (jopa 90%) - paksusuolen ja paksusuolen syövän ensimmäisiin oireisiin. Kipu voi olla pysyvä, painava, ahtauttava, joskus kouristuksia. Suoliston sisällön hylkääminen ileokékaalisen okkluusysteemin moottoritoiminnan rikkomisen tapahtuessa johtaa ileumin spastisiin kontraktioihin, jotka kliinisesti ilmenevät kipuilla oikeassa soihdutusalueessa.

Tuumorin prosessi itse ja sen vieressä voi myös aiheuttaa kipua. Kun kipu lokalisoituu maksan taipuisuuden alueella, poikittaispaksuus tulisi suorittaa erilaistumisen diagnosoinnilla kolekystiitin kanssa, peptisten haavojen pahenemiseksi. Jos kipu on lokalisoituna oikeassa soihdutusalueessa, akuutti appendicitis tulisi jättää pois.

Ensioireiden paksusuolen syöpä paksusuolen syöpä - vatsavaivoja pahoinvointi, röyhtäily, epämiellyttävä puutteista suussa, oksentelu, ajoittainen turvotus, tunne raskaus ja täyteyden ylävatsan alueella. Edellä mainitut paksusuolen syyt keskittyvät potilaiden ja usein lääkäreiden huomion mahalaukun ja sappirakon sairauksiin.

Suoliston epämukavuuden ilmiöitä selittävät ileokekalisen alueen hermosäätiöyhteydet muiden vatsaontelon elinten kanssa. Syöpien tulehdus, sekä imeytyminen hajoamistuotteiden suolen sisällön läpi paksusuolen limakalvo modifioitu johtaa toiminnallisiin häiriöihin mahalaukun, pohjukaissuolen ja haima, jotka ilmaistaan samoja oireita.

By oireyhtymä häiriöt suolikanavan oireet johtuvat paksusuolen osoittaa ilmaisi häiriöt toimintaa paksusuolen syövän: ummetus, ripuli, muutos ummetus ripuli, turvotus ja jyrinä vatsassa. Suolistohäiriöiden syynä ovat moottoritoiminnan, paresis, tai päinvastoin, kiihdytetty suoliston peristalsis.

Suunhukosairauksien kliinisiä oireita havaitaan useimmiten vasemmanpuoleisen paksusuolen syövän hoidossa. Tämä johtuu siitä, että vasemman puolen endofyyttiset kasvaimet johtavat nopeasti suolen vaurioituneen alueen kaventamiseen.

Kasvainprosessin eteneminen johtaa suolen lumen kaventumiseen ja suolen läpäisyn rikkoutumiseen. Koska ontelon halkaisija oikean paksusuolen on lähes 2 kertaa halkaisija hänen sydämen vasemman, kapenee ontelon paksusuolen syövän ja rikkoo oikeutta puoli suolen läpäisevyys on paljon hitaampi, lukuun ottamatta kasvain ileosekaaliläppään, jossa tukkeuma voi tapahtua varsin varhain.

Siksi suoliston tukkeutuminen vaikeuttaa (noin 73% tapauksista) vasemman puoliskon syöpä, ja harvemmin paksusuolen oikean puoliskon syöpä.

Täydellinen tukos alueella kasvain on harvinainen, mutta merkkejä tukkeuma näkyvät kun Luminal kapenee 1,0 -. 0,6 cm Suolitukos kehittyy yleensä myöhemmissä vaiheissa syövän, mutta joissakin tapauksissa se on, se johtaa potilaiden sairaaloihin.

Paksusuolen syövän oireista on tärkeä merkitys patologisille eritteille. Veren, lima- ja mädäneritys munasolun kanssa ulosheittämisen aikana on peräsuolen syöpään tyypillisin oire, mutta se voi- daan havaita paksusuolen syöpään, erityisesti sen vasempaan puoleen.

Kliinisten havaintojen analyysi osoittaa, että ulosteessa oleva veri ei voi olla vain syövän etenemisvaiheissa. Eksofyttisen syövän veressä voi esiintyä alkuvaiheessa endofyyttisiä muotoja, patologisia päästöjä havaitaan harvemmin. Runsaasti paksusuolen syöpäpotilas on harvinainen. Päivittäinen veren menetys on keskimäärin noin 2 ml.

Potilaiden yleinen tilanne on ristiriidassa. Varhaisten ilmenemismuotojen ohella paksusuolen syöpä kuten anemia, kuume, yleinen huonovointisuus, heikkous ja heikkeneminen ovat eturintamassa. Tämä kuva on tyypillisimmin paksusuolen oikean puoliskon syöpä, erityisesti sokea ja nouseva.

Näennäisen hyvinvoinnin omaavilla potilailla ilmenee yleinen huonovointisuus, heikkous, lisääntynyt väsymys ja nopea väsymys. Tämän jälkeen on havaittavissa veren hypochromian anemian tutkimusta, joskus kuumetta (ruumiinlämpötila 37,5 ° C) on vain ensimmäinen paksusuolen syöpä.

Nostetaan lämpötilaa (39 ° C) kuin alkuperäinen oire suhteellisen harvoin joukossa kliinisiä oireita paksusuolen syövän ja johtuu ilmeisesti, tulehdukselliset ja kasvainpesäkkeitä reaktiivinen ympärysmitta vatsakalvontakaiset rasvaa, alueellisiin imusolmukkeisiin, sekä imeytyminen tuotteita kasvaimen hajoamisen.

Mukaan useimmat lääkäreitä, anemia (hemoglobiini alle 90 g / l) liittyy myrkytyksen seurauksena absorptio hajoamistuotteiden kasvaimen ja tartunnan suolen sisällöstä, mutta ei voida sulkea pois ja neuro-refleksi vaikutukset ileocecal suolistossa, mikä johtaa häiriöitä hematopoieettisen toiminnan.

Kolmannes syöpäpotilailla anemia on ainoa pahanlaatuisen prosessin kliininen merkki. Hypokromista anemiaa itsenäisenä sairaudena voidaan diagnosoida, kun kliinisesti, radiologisesti ja jopa operatiivisesti paksusuolen oikean puoliskon syöpä jätetään pois.

Harvennus tapahtuu, kun syöpäprosessi on mennyt pitkälle yhdessä muiden oireiden kanssa eikä sillä ole suurta riippumatonta arvoa. Potilaiden kehon yleisiin häiriöihin syövän yhteydessä tulee johtua sellaisesta oireesta kuin sidekudoksen muovisten ominaisuuksien menetyksestä, joka ilmenee vatsan seinämän tyrden syy-ilmenemisestä.

Edellä mainittujen viiden oireyhtymän lisäksi on kiinnitettävä huomiota paksusuolisyövän tärkeisiin objektiivisiin oireisiin - palpoituva kasvain. Palpoitavan kasvaimen läsnäolo suoraan osoittaa selkeästi kliinistä kuvaa paksusuolen syöpään, mutta tämä ei tarkoita radikaalin kirurgisen hoidon mahdottomuutta. Kasvain määritetään objektiivisella tutkimuksella lähes joka kolmas potilas, useammin sokeiden ja nousevien paksusuolen syöpä, maksan taipuisuus, harvemmin sigmoid paksusuolessa.

Alustavien kliinisten oireiden tarkka ja tarkoituksellinen havaitseminen mahdollistaa paitsi epäilyttävän myös sopivan yksityiskohtaisen tutkimisen paksusuolisyövän tunnistamiseksi ajoissa.

Kurssi ja komplikaatiot

Taudin kulku etenee vähitellen. Anemia lisääntyy, ESR lisääntyy, kuume ilmenee, syöpää aiheuttava kakeksia etenee. Usein ulosteet ovat sekoitus limaa, pussi. Saamassa kasvain voi tunkeutua ympäröivään suoliston silmukoita rauhanen ja viereisten elinten, vatsakalvon reaktiosta johtuen ja esiintyminen adheesion joissakin tapauksissa, ryhmittymässä on muodostettu melko suuri.

Elinajanodote potilaiden ilman hoitoa on 2-4 vuotta kuolemat tapahtuvat uupumuksesta tai komplikaatioita: runsas suoliston verenvuoto, perforaatio suoliston, jossa myöhemmän kehityksen peritoniitti, suolitukoksen, sekä seurauksista etäpesäke.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Vaiheet

Paksusuolen syöpä on 4 vaihetta:

 1. Pieni kasvain, jota rajoittavat limakalvon tai submukosaalisen kerroksen;
 2. kasvain, joka kasvaa lihaskerrokseen ja jopa seerosmembraaniin, mutta jolla ei ole proksimaalisia ja etäisiä metastaaseja;
 3. kasvain, jolla on metastaaseja alueellisiin imusolmukkeisiin;
 4. kasvain, joka leviää läheisiin elimiin tai useisiin metastaaseihin.

Tarkemmin kuvastaa paremmin ensisijaisen kasvaimen prosessin ja metastaasin kansainvälisen luokitusjärjestelmän TNM monimuotoisuutta.

Primaarisen kasvaimen koosta riippuen Tis (karsinooma in situ) ja T1-T4 eroavat toisistaan. Metastaasien puuttuminen tai läsnäolo alueellisissa ja etäisimmissä imusolmukkeissa on N0-N1 ja N4 (luokkiin N2 ja N3 ei sovelleta); poissaolo tai läsnäolo etäisyydellä - kuten M0 ja Mi. Myös syöpä histopatologista gradienttia käytetään (biopsianäytteiden histologisen tutkimuksen mukaan) - Gi, G2 ja G3, mikä tarkoittaa syöpäsolujen korkeaa, keskitasoista ja matalaa eriytymistä.

Onkologit käyttävät tätä luokitusta yksityiskohtaisemmin.

Makroskooppisen kuvan mukaan erittyy syövän eksofyttinen muoto (useammin paksusuolen oikeassa osassa) ja endofytinen (useammin paksusuolen vasemmanpuoleisissa osissa). Eksofyttinen syöpä on tuberous kasvain, joka istuu useammin leveällä pohjalla ja kasvaa suolen lumessa, tavallisesti polypoidi- tai papillary syöpä. Kasvun aikana kasvain voi joskus aiheuttaa osittaisen tai täydellisen tukoksen suolistossa, sen pinnalla voi olla nekroottisia, johtaen suoliston verenvuotoon. Endofyyttinen syöpä leviää suolen seinän yli, joka usein ympäröi sen pyöreästi ja peritoneumia kohti. Kasvain on syöpää tai haavaista syövän muotoa. Histologisessa tutkimuksessa havaitaan usein adenokarsinoomaa, paljon harvemmin - kiinteä ja limakalvojen syöpä.

Alueellisten imusolmukkeiden metastaaseja havaitaan usein vain taudin myöhäisessä vaiheessa. Etämetastaaseja esiintyy useimmiten maksassa.

Peräsuolen syöpä on useimmiten paikallisesti ampullissa, on haavainen, papilloomaton, fungoidi ja infiltraatiomuoto. Myös kolorektaalisen syövän histologinen muoto voi olla erilainen; adenokarsinooma, hyytelömäinen, kiinteä syöpä, harvoin squamous solukarsinooma. Kasvaimen kasvaessa suutelee vierekkäisiin elimiin: rakko, kohtu, ristiluu. Metastaa peräsuolen syöpä alueellisten imusolmukkeiden, selkärangan, maksaan.

Paksusuolen syöpä on lokalisoitu missä tahansa sen yksiköissä, mutta useimmiten peräsuolessa. Peräsuolessa on tavanomaista jakaa alempi ei-suosittu osa, joka on noin 5 cm, keskipitkän suosittua (5-10 cm) ja ylempi ampullar (10-15 cm). Toinen paikka taajuudella on käytössä sigmoid paksusuolen, kolmas - jonka kaksoispiste. Paksusuolessa voi vaikuttaa johonkin sen kolmesta osasta, mutta useimmiten kasvain sijaitsee maksan ja pernan kulmissa. Tyypillisesti kasvain kasvaa yhdellä solmulla, mutta myös multisentrisen syövän kehittyminen, joka yleensä liittyy geneettisesti polyposisiin, on myös mahdollista.

Kolorektaalisyövän kliininen luokitus TNM: llä (IUCN, 2003)

T - ensisijainen kasvain:

Tx - riittämätön tieto ensisijaisen kasvaimen arvioimiseksi;

T0 - ensisijaista kasvainta ei havaita;

Tis - sisäepiteeli tai limakalvojen hyökkäys;

T1 - kasvain tunkeutuu suolen seinämään submukaan;

T2 - kasvain tunkeutuu suolen seinämän lihaksen kerrokseen;

T3 - kasvain tunkeutuu paksusuolen ja peräsuolen ei-peritoneoidun alueen pohjamaaliseen kalvoon tai kudokseen;

T4 - kasvain työntyy viskeraaliseen peritoneumiin tai suoraan leviää naapurimaisiin elimiin ja rakenteisiin.

Paikallisiin imusolmukkeisiin ja ovat okoloobodochnye okolopryamokishechnye ja imusolmukkeiden varrella sykkyräsuoli, paksusuolen oikeanpuoleinen, keskellä paksusuolen, vasen koliikkia, huonompi suoliliepeen ja ylempi peräsuolen (peräpukamien hoitoon), sisäinen lonkkavaltimoihin.

Nx - riittämättömät tiedot alueellisten imusolmukkeiden arvioimiseksi;

Ei ole olemassa merkkejä alueellisten imusolmukkeiden metastaattisesta osallistumisesta;

N1 - metastaasit 1 - 3 alueellisissa imusolmukkeissa; N2 - metastaasit 4 tai useammassa alueellisessa imusolmukkeessa. M - etäiset etäpesäkkeet:

Mx - riittämätön tieto etäisten etäpesäkkeiden määrittelystä;

M0 - ei merkkejä etäisillä etäpesäkkeillä; M1 - etäisillä etäpesäkkeillä.

Ryhmittely vaiheittain

Vaihe 0 - T0 N0 M0

Vaihe I

 • T1 Ei M0
 • T2 Ei M0

Vaihe II

 • TZ N0 M0
 • H4 N0 M0

Vaihe III

 • Mikä tahansa T N1 M0
 • Mikä tahansa T N2 M0

Vaihe IV - Kaikki T Kaikki NM

Duke (Dukes stage): n asentaminen J.Dukes (G.Dukes (1932)) tunnisti paksusuolisyövän neljä vaihetta:

 • A. Kasvain on lokaloitunut suolen seinämän limakalvoon, eivät itäneet muita kerroksia. Tähän ryhmään kuuluvat polypoidiset, helposti irrotettavat kasvaimet, joilla on haavauma.
 • B. Kasvain on ulceroitu, kaikki suolen seinämän kerrokset itävyvät ja jopa kiinteät, mutta yleensä alueellisten imusolmukkeiden etäpesäkkeitä ei havaita.
 • C. Kasvain, joka on samanlainen kuin ryhmässä "B", mutta metastaasien esiintyminen alueellisissa imusolmukkeissa.
 • D. Tätä ryhmää edustaa ensisijainen kasvain, jolla on metastaaseja kaukaisiin elimiin.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Annostuskanavan syöpien kliininen luokittelu TNM: llä (MPRC, 2003)

T - ensisijainen kasvain:

Tx - riittämätön tieto ensisijaisen kasvaimen arvioimiseksi;

T0 - ensisijaista kasvainta ei havaita;

Tis - preinvasiivinen karsinooma;

T1 - kasvain korkeintaan 2 cm;

T2 - kasvain korkeintaan 5 cm;

T3 - kasvain suurempi kuin 5 cm suurimmassa mittakaavassa;

T4 - kaikenkokoinen kasvain, joka ympäröi vierekkäisiä elimiä: emättimen, virtsaputken, virtsarakon (yhden lihaksen sulkijalihaksen puuttuminen ei ole T4-luokitusta). N - alueelliset imusolmukkeet:

Nx - riittämättömät tiedot alueellisten imusolmukkeiden arvioimiseksi;

Ei ole olemassa merkkejä alueellisten imusolmukkeiden metastaattisesta osallistumisesta;

N1 - metastaasit verenkierron imusolmukkeissa;

N2 - metastaasit toiselta puolelta lymfaattisten tai imusolmukkeiden solmukohdissa;

N3 - metastaasit peräsuolessa ja imusolmukkeissa ja / tai molemmin puolin soikeilla ja / tai lantionivelillä.

Ryhmittely vaiheittain

Vaihe 0

 • Tis N0 M0

Vaihe I

 • T1 Ei M0

Vaihe II

 • T2 Ei M0
 • TZ N0 M0

Vaihe IIIA

 • T1 N1 M0
 • T2 N1 M0
 • TZ N1 M0
 • H4 N0 M0

Vaihe IIIB

 • H4 N1 M0
 • Mikä tahansa T N2, N3 M0

Vaihe IV

 • Kaikki T Kaikki NM

trusted-source[54], [55], [56], [57], [58]

Lomakkeet

Klassisesti AM Ganichkinin (1970) ehdotuksella erotetaan kuusi paksusuolasyövän kliinistä muotoa:

 1. myrkyllinen-aneeminen, jolle on ominaista yleisten häiriöiden ja progressiivisen hypokromisen anemian esiintyvyys;
 2. Enterokoliitti, jolle on tunnusomaista hallitsevien suolistohäiriöiden oireyhtymä;
 3. Dyspepsia, jossa maha-suolikanavan toiminnalliset häiriöt ovat vallitsevia; Tällaisia potilaita tutkitaan usein gastriitin, mahahaavan, mahasyövän, kroonisen haimatulehduksen diagnoosin perusteella;
 4. obturaalinen, joka on tyypillistä suolen läpäisevyyden oireyhtymän varhaisesta ilmestymisestä;
 5. psevdovospalitelnuyu joukossa ensisijainen kliinisiä oireita, jotka esiin tulehduksen oireiden vatsaonteloon: vatsakipu, ärsytystä vatsakalvon ja vatsan lihasjännitystä, kuume, leukosytoosia ja lisätä ESR kiihtyvyys; Tämä oireiden monimutkaisuus on inflammatorisen prosessin kliininen ilmentymä, joka usein liittyy paksusuolisyöpään;
 6. kasvain on epätyypillinen, jolle on tunnusomaista palpabilisen kasvaimen läsnäolo vatsan ontelossa, jolla on taudin kliinisiä oireita.

Makroskooppiset muodot ja kasvumallit

Riippuen kasvun luonteesta, eritellään seuraavat paksusuolen syövän muodot:

 1. eksofyttinen - plakki kaltainen, polypous, karkea hummocky;
 2. siirtymä- (ekso- ja endofyttinen) - lautasia muotoiltu syöpä;
 3. endofyttinen - endofyttinen-haavauttava ja diffuusi-infiltrative

Paksusuolen oikeassa puoliskossa ja peräsuolen ampullary-osastolla esiintyy useammin eksofyttisiä syöpätapauksia. Suuren suolen vasemman puoliskon syövän ja suorasyntyvän jakautumisen osalta endofyyttinen kasvu on tyypillisempää.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64]

Mikroskooppinen rakenne

Kansainvälisen histologisen luokittelun suolistoinfektioiden (WHO nro 15, Geneve, 1981) mukaan eritellään seuraavat paksusuolen syöpät:

 1. adenokarsinooma;
 2. limakalvon (limakalvon) adenokarsinooma;
 3. kystisen solukarsinooman;
 4. squamous-solukarsinooma;
 5. mahalaukun limakalvon karsinooma;
 6. erittelemätön syöpä;
 7. luokittelematon syöpä.

Adenokarsinooma on yli 90% kaikista karsinoomista paksusuolessa ja peräsuolessa. Kasvain on rakennettu epätyypillisestä rauhasen epiteelistä, joka muodostaa erilaisia rakenteita - putkimainen, akinaari, papillary. Samaan aikaan syöpä eriytyy eri tavalla.

Se tunnettu siitä, että erittäin erilaistunut adenokarsinooma histologisia ja sytologinen ominaisuudet normaalia alkuperäisen epiteelin, jossa on samantyyppinen kasvain rauhasrakenteet, rakennettu imu paksusuolen, joiden joukossa Paneth-soluissa ja Kulchytskyy. Rauhojen lumenissa on riittävä määrä eritystä. Huonosti erilaistunut adenokarsinooma on tunnusomaista histologista ja sytologiseen ominaisuudet ovat vain muistuttavat etäisesti normaaliepiteelissä - solut ovat erittäin polymorfisia, on suuri määrä epätyypillisten mitoosin. Pikkusoluja ei tunnisteta. Ne solut, jotka muodostavat nämä solut ovat myös hyvin erilaisia. Kohtuullisesti erilaistunut adenokarsinooma on syöpä joukossa histologisia merkkejä, jotka ovat miehittämässä välissä olevaa asentoa kaivon ja malodifferentsirovannymi-kasvainten välillä.

Limakasvain on adenokarsinooma, jolle on ominaista voimakas liman tuottaminen. Tähän kasvaimeen on olemassa 2 tyyppiä. Ensimmäinen tyyppi - kasvaimessa on rauhasen rakenne, muciin sisältyy rauhaset, joista jälkimmäiset muistuttavat "järviä", täynnä limaa; lisäksi mu- siini on läsnä tuumorin stromaumassa. Toinen tyyppi on kasvain, joka on rakennettu lonkkeista ympäröivistä säikeistä tai soluryhmistä. Molempien limakalvojen syöpätapausten osalta eriyttämisasteen arviointi edellyttää samoja kriteerejä kuin adenokarsinoomalla.

Cricoid-solukarsinooma on kasvain, joka koostuu yksinomaan cricoid-soluista, joiden sytoplasmassa limakalvon sisältöä on.

Squamous-solukarsinooma paksusuolessa ja sigmoidispaksusuolessa on erittäin harvinaista. Se esiintyy lähinnä siirtymäalueella peräsuolen ja peräaukon kanavan välillä. Kasvain konstruoitu levyepiteelin, joille on tunnusomaista solujen väliset sillat ja keratiinin - solunsisäinen (neorogovevayuschy syöpä) ja solun (keratinisoituvien karsinooma). Squamous squamous keratinisoiva syöpä on äärimmäisen harvinaista kasvainta.

Rauta-squamous-solukarsinooma on kasvaimen äärimmäisen harvinainen variantti, jota edustaa kaksi komponenttia - adenokarsinooma ja squamous-solukarsinooma. Adenokarsinoomassa havaitaan joskus pieniä soikeita solujen muutoksia.

Erottamaton syöpä on kasvain, joka on rakennettu epätyypillisistä epiteelisoluista, jotka eivät sisällä limaa eivätkä muodosta rauhasia. Tuumorisolut ovat useammin polymorfisia, joskus monomorfisia, muodostavat kerroksia ja säikeitä, jotka on erotettu harvaan sidekudosstromaan.

Jos histologisesti havaittu kasvain ei kuulu mihinkään yllä mainituista ja kuvatuista luokista, he puhuvat luokittelemattomasta syövästä.

WHO-luokitus (1981) myös tunnistaa kasvainten ryhmän peräaukon ja peräaukon. Analkaalisessa kanavassa erotetaan seuraavat histologiset syöpätyypit:

 1. squamous cell;
 2. syöpä, joka muistuttaa perusalustaa (basaloidi);
 3. mukoepidermoidny;
 4. adenokarsinooma;
 5. erilaistumaton;
 6. luokkiin.

Squamous-solukarsinoomalla on usein ei-keratinisoiva ja äärimmäisen harvinainen keratinoituminen. Basalidia muistuttavaa syöpää suositellaan kutsumaan "cloacogenic syöpäksi", morfologian mukaan, se vaihtelee myös erilaistumisasteesta riippuen. Mucoepidermoid-syöpä on liman, epidermoidisten solujen ja välituoteryhmien yhdistelmä. Annoskanavan adenokarsinooma on jaettu kolmeen lajikkeeseen: rektaalinen tyyppi, peräsuolen rauhasen adenokarsinooma ja adenokarsinooma peräsuolen fistulassa.

Arvioida suhteessa pahanlaa- paksusuolen syöpä, lisäksi histologinen tyyppi syövän ja eriytyminen, se on tutkittava syvyys seinämäinvaasio, solu polymorfismi, mitoosiaktiivisuus, lymfosyyttien reaktio ja fibroblasti- stroomakasvain leviämistä muodossa.

Metastasoi paksusuolisyöpää lymfogeenisesti alueellisiin imusolmukkeisiin ja hematogeenisesti maksaan. Kehittyneiden syöpätapausten yhteydessä havaitaan joskus hematogeenisia metastaaseja luissa, keuhkoissa, lisämunuaisissa ja aivoissa. Yleensä toissijaisten kasvainsolmujen lokalisointi on kuitenkin tavallista harvinaista, ja useimmiten jopa kuoleman tapauksessa prosessi rajoitetaan maksavaurioihin. Joissakin tapauksissa implantaatiometastaasit ovat mahdollisia peritoneaalisen karsinoomatismin muodossa.

Suoliston kasvainten kansainvälinen histologinen luokittelu

Epiteeliset kasvaimet.

 1. Adenokarsinooma (75-80% tapauksista). Maailman terveysjärjestön WHO: n kansainvälisen histologisen luokituksen mukaan sen eriyttämisen aste on ilmoitettu (korkea, keskipitkä, matala-eriytetty).
 2. Munuaatti-adenokarsinooma (jopa 10-12% tapauksista).
 3. Karva-solukarsinooma (enintään 3 -4%).
 4. Squamous-solukarsinooma (korkeintaan 2%).
 5. Erottamaton syöpä.
 6. Kartsinoidы.
 7. Sekalainen karsinoidi-adenokarsinooma.

Ei-epiteeliset (mesenkymaaliset kasvaimet).

 1. Ruoansulatuskanavan stromaalinen kasvain (GIST).
 2. Leiomyosarkooma.
 3. Angiosarkooman.
 4. Sarkoma Kaposi.
 5. Melanooma.
 6. Pahanlaatuinen lymfooma.
 7. Pahanlaatuinen neurilemoma (Schwannoma).

Useimmat pahanlaatuiset kasvaimet paksusuolen adenokarsinooma on rakenne (noin 90%: lla potilaista), ainakin - adenokarsinooma limakalvon (limakalvon syöpä), sinettisormus karsinooma (mukotsellyulyarnogo syöpä), suomuinen (Stratum ja neorogovevayuschy) ja erilaistumaton syöpä.

Komplikaatiot ja seuraukset

Yleisin komplikaatio on suoliston tukkeutuminen, joka kehittyy suolen lumen tukkeutumisen vuoksi kasvaimen kanssa. Se esiintyy 10-15%: lla potilaista. Paksusuolen vasemman puoliskon syöpään liittyvän obstruktiivisen tukkeuman kehittyminen havaitaan 4-6 kertaa useammin kuin oikean puoliskon syöpään. Joskus suoliston tukkeutuminen voi johtua eksoottisesti kasvaneen tuumorin, joka liittyy tuumorin kärsimään saranasilmukan kaarevuuteen.

Ympäröivien kudosten kudosten tulehdus kehittyy 12 - 35%: lla potilaista. Samanaikaisesti kehittyy kliininen kuva absessi- tai flegmonista. Jos patologinen prosessi paikallistetaan vatsakalvossa, se voi jatkaa akuutin appendikitisin peittäessä appendilloivan infiltraatin vaiheessa.

Kliinisen kurssin vakaviin muotoihin kuuluvat syöpää aiheuttavat kasvaimet, jotka ovat monimutkaisia suolen seinämän perforoinnilla (2-5% tapauksista). Kasvaimurointi voi esiintyä vatsan seinän tai retroperitoneaalisen tilan suuntaan sekä vapaan vatsaonteloon; Harvinaisissa tapauksissa kasvaimen välillinen epämuodostuminen vatsaonteloon tapahtuu kasvaimen ympärillä olevan absessin läpimurto.

Tiheiden ulosteiden pitkäaikainen pidättyminen voi johtaa painehaavan muodostumiseen suolen seinämään suoraan kasvaimen yläpuolelle ja seinämän murtumiseen (diastatic perforation - overflow perforation). Diastaattisen perforaation kliininen kuva eroaa virtauksen erityisestä vakavuudesta. Suoliston tukkeuman kliinisen kuvan lisääntyminen ja nopeasti virtaavan peritoniitin äkillinen kehittyminen ovat indikaattori suoliston ylipurkautumisesta.

Koska paksusuolen syövän kehitys leviää naapurimaihin (15-20% tapauksista). Kun kasvain kasvaa sydänlihaksen kudoksiin, virtsa- ja munuaiset, dysuriset häiriöt, kohtalainen hematuria ja albuminuriami ovat kiinnittyneet. Paksusakka-urobubisen fistelin muodostumisessa voi esiintyä pneumaturiaa ja jopa fecaluriaa.

Itämisen retroperitoneaalisen osa pohjukaissuolen ja haima kliinisesti tunnusomaista kasvua kipu, ulkonäkö ripuli, pahoinvointi, oksentelu ja heikkeneminen yleisen potilaan. Sisäinen fisteleiden itämisen aikana paksusuolen syöpä usein avata ohutsuoleen, virtsarakon ja vatsa, mutta voi kehittää patologisia anastomoosin kanssa pohjukaissuolen, sappirakon ja eri osien välillä paksusuolen.

Paksusuolen syövän leviämisen mahassa potilailla havaittiin epigastrisen alueen raskauden tunne, pahoinvointi, eructation, toistuva oksentelu. Kun itävyys kohtu ja sen lisäkkeet on kipuja vatsassa, järkyttää kuukautiskierto on emättimen tiputtelua tai limakalvoon märkivä luonnetta.

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69], [70], [71], [72]

Paksusuolen syövän metastaaseja

Metastaatio esiintyy lymfoogisesti (30% tapauksista), hematogeenisesti (50% tapauksista) ja istutteessa (20% tapauksista).

Päätapa metastasoitava paksusuolisyöpä on lymfogeeninen, jolloin ensimmäisen kertaluvun imusolmukkeet sijaitsevat paikan päällä, jossa mesenteri kiinnittyvät suolen seinämään. Seurauksena on keskushermoston aluskalvojen fissioon kohdistuvat imusolmukkeet ja myöhemmin mesentery rootin imusolmukkeet.

Miles tunnisti syövän ja peräsuolen alueelliset etäpesäkkeiden tärkeimmät alueet jo vuonna 1908. Hän osoitti, että tuumoriprosessin leviäminen tapahtuu kolmessa suunnassa: nouseva, sivuttainen ja laskeutuva.

Lymfogeenisen levittämistä peräsuolen syövän tapahtuu aikana ylemmän peräsuolen lymphatics sisään peräaukon solmut ja sitten imusolmukkeisiin sijaitsee pohjan huonompi suoliliepeen ja edelleen retroperitoneaalisen preaortalnye ja para-aortan imusolmukkeet. On myös mahdollista, etäpesäke kolorektaalisyövän aikana keskellä hemorrhoidal valtimoiden suoliluun imusolmukkeet, sekä taaksepäin pitkin alempaa hemorrhoidal valtimo nivusimusolmukkeita. Alueellisia imusolmukkeita paksusuolen ja peräsuolen syöpään eri tekijöiden mukaan vaikuttavat 40-60 prosenttiin havainnoista.

Sukutaulu etäpesäke kattaa adrectal, ylempi peräsuolen ja huonompi suoliliepeen solmuja, sivuttainen leviäminen vaikuttaa keskimääräinen peräsuolen, tiivistimen, sisäinen suoliluun ja yhteinen suoliluun solmut, jossa on alaspäin etenemisen vaikuttaa nivusimusolmukkeita.

Erilaisia kolorektaalisyövän etäpesäkkeiden säännöllisyyttä eritellään riippuen siitä osastosta, jossa kasvain on lokalisoitu. Uskotaan, että syöpä verhneampulyarnogo osastolla usein etäpesäkkeitä vaikuttanut imusolmukkeiden pitkin ylempää peräsuolen, huonompi suoliliepeen valtimo ja aortta, syöpä Ala ja sredneampulyarnogo osastot - suoliluun imusolmukkeet ja lantion solmut, ja sen aikana peräaukon syöpä - paksusuolen nivusimusolmukkeita.

Lymfogeeninen metastaasi on yksi syy siihen, että relaksaation todennäköisyys paksusuolisyövän leikkauksen jälkeen on erittäin korkea. Siksi peräsuolisyövän leikkauksessa imusuodatusjärjestelmää on aina pidetty yhtenä päätavoitteista, minkä seurauksena pitkävaikutteiset tulokset voisivat parantua.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78]

Hematogeeniset metastaasit

Syöpä hematogeenisen leviämisen ytimessä on syöpäsolujen syöpäsolujen embolisointiprosessi, joka johtuu pahanlaatuisten kasvainten aiheuttamasta laskimosta. Syöpäsolujen tunkeutuminen laskimosairauksiin tapahtuu lähinnä tuumorin seinämien hyökkäyksen ja tuhoamisen tuloksena. Kuten tiedetään, suurin osa laskimoiden järjestelmän ylemmän ja alemman suolilievelaskimon tulee portaali, ja vain distaalisesta peräsuolen virtaa pois osaksi alaonttolaskimo. Näiden paksusuolen verenkiertojärjestelmän anatomiset piirteet selittävät, miksi tämän paikallistumisen syövät metastasoituvat pääasiassa maksaan. Maksan synkroniset etäpesäkkeet kehittyvät 10-15 prosentilla potilaista, joilla on paksusuolisyöpä. Kaukana olevan etäpesäkkeen taajuuden toinen paikka on keuhkoissa, ja metastaasit ovat useimmiten moninkertaisia. Paksusuolen syöpien keuhkoissa havaitut metastaasit havaitaan kuolleen autopsiisissa 22,3 prosentissa havainnoista.

Harvemmin kuin maksassa ja keuhkoissa, mutta silti melko usein tapahtuu etäpesäke paksusuolen syövän luut luuranko: ristiluun ja alaselän, lantion luut, kylkiluut, rintalasta, reiteen, solisluu, aivoihin.

Implantaatin metastaasi

Kun itämisen koko paksuus suolen seinämän ja ulostulon kasvain herakalvon syöpäsoluja voidaan istuttaa pinnalle vatsakalvon, pinnalla terveen limakalvon proksimaaliseen tai distaaliseen sijaitsee kasvainsektioissa suolen, sekä ympäröivien elinten ja kudosten.

Tuumorisolut useimmiten tarttuvat parietaaliseen tai viskeraaliseen peritoneumiin, ja ne ilmestyvät pian luonteenomaisina prosyroidina moninaisina eruptioina. Kourut ovat tiheitä kosketuksiin ja yleensä harmahtavan valkoiset. Vatsaontelossa esiintyy ascitic-neste, joka on pääsääntöisesti verenvuotoinen.

Diagnostiikka paksusuolen syöpä

Paksusuolen syövän diagnoosi suorittaa seuraavat päätehtävät:

 • paksu- ja peräsuolisyövän lokalisointi, sen laajuus, kasvun anatominen muoto ja morfologinen rakenne;
 • kasvaimen prosessin paikallisen ja pitkäaikaisen esiintyvyyden määrittäminen;
 • Potilaan yleisen tilan arviointi ja elintärkeiden elinten ja järjestelmien toiminta.

Potilaan tutkiminen alkaa huolellisesti tutkimalla valituksia, taudin historiaa. Jos kyseessä on fyysinen tutkimus, on kiinnitettävä huomiota ihon väriin, ääreisten imusolmukkeiden tilaan, suuremmassa määrin suonensisäiseen. Vatsan tunnustelulla voidaan havaita kasvaimen kaltainen muodostuminen, yleensä suurella kasvaimen koolla sekä tuskallinen infiltraatio, joka osoittaa tulehduksen kiinnittymisen. Elooppeilla kärsivillä potilailla metastaasilla kärsivä maksa voi olla tuntuvaa.

Tavoite tutkimus lopetetaan peräsuolen palpataatiolla ja naisilla - vaginaalisella tutkimuksella. Sormitutkimus on tehokasta 70%: lla potilaista. Jos kasvain pääsee sormella, on mahdollista määrittää sen lokalisointi reunasta sekä liikkuvuus suhteessa ympäröiviin rakenteisiin.

Sigmoidoskopiaa voi diagnosoida syöpä peräsuolen ja alempi osastot sigmasuolessa, määrittää sen laajuus, anatomista muotoa kasvun, sekä ottaa koepala määrittää morfologinen rakenne kasvain.

Paksusuolen röntgentutkimus mahdollistaa jopa 90% kasvainten tunnistamisen. Kontrastinaineena käytetään useimmin bariumsulfaattia. Kontrastiaine voidaan ottaa suun kautta ja sen jälkeen, kun se etenee maha-suolikanavassa, havaitaan toistuvien röntgentutkimusten avulla. Useimmiten käytetään ristiriitojen vastakohdan käyttöönottoa. Tällaisen röntgenkuvan (irrigoskooppinen) tekniikka koostuu seuraavista vaiheista:

 • suolen ääriviivojen tutkiminen, kun se on täynnä kontrastia;
 • limakalvon vajaatoiminnan tutkimus osittaisen suolen evakuoinnin jälkeen;
 • tutkitaan sen jälkeen, kun ilmakehään johdetaan (kaksinkertainen kontrasti).

Paksusuolisyövän röntgensäteet:

 • suolen lumen tukkeutuminen ääriviivojen voimakkaalla muodonmuutoksella;
 • suolen lumen kaventuminen;
 • vian täyttö;
 • tasainen "niche" suolen ääriviivalla;
 • muutos suolen limakalvon helpotuksessa;
 • peristalsiksen puuttuminen suolen muutetussa osassa;
 • Suolen seinämän jäykkyys;
 • kontrastien evakuoinnin rikkominen.

Colonoscopy on endoskooppinen menetelmä suolen tutkimukselle. Tämä diagnoosimenetelmä on saatavilla halkaisijaltaan enintään 1 cm: n kasvaimille, jotka usein määritetään irrigoskoopilla. Valitettavasti ei aina ole mahdollista suorittaa täysi kolonoskopia. Tässä suhteessa koko paksusuoli olisi tutkittava sekä kolonoskopian avulla että irrigoskoopilla. Tämä on erityisen tärkeää paksusuolen useissa leesioissa, kun distaalisesti sijoitettu kasvain kaventaa suolen lumenia ja ei salli kolonoskoopin kulkeutua kapea-alueen yli. Siten edellä kuvattuja kasvaimia diagnosoidaan leikkauksen aikana tai, pahempaa sen jälkeen. Visuaalinen diagnostiikka kolonoskopiassa on välttämättä varmistettu morfologisesti.

Sillä arviointikriteerit T teoreettisesti ihanteellinen tapa on endoskooppinen ultraääni. Ultraääni kolonoskopia on ehdotettu menetelmää, jolla määritetään diagnoosi epiteeli- paksusuolen, mikä mahdollistaa Endoskooppinen ultraääni kriteerit erottaa hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset kasvaimet, määrittää invaasion syvyyteen suolen seinämän, sen selvittämiseksi, onko metastaasien alueellisiin imusolmukkeisiin.

Ultrasound-kolonoskopian avulla on mahdollista saada aiemmin saavuttamattomia diagnostisten tietojen luonteesta, tilavuudesta ja laadusta:

 • detektointi ja arviointi, joka perustuu paksusuolen erilaisten kasvainten tunnetun endoskooppisen semiotiikan määrittämiseen, niiden luonteen, koon, kasvutyypin määrittämiseen, kudosfragmenttien saamiseksi morfologiseen tutkimukseen;
 • määritetään havaitun kasvaimen puuttuminen tai läsnäolo (mukaan lukien sen syvyyden arviointi) paksusuolen seinämän paksuuteen;
 • havaitun pahanlaatuisten tuumorien paikallisen esiintyvyyden määrittäminen, johon heihin liittyy elinten ja kudosten suoliston seinämän alueen alueita, alueellisia kavernosti imusolmukkeita.

Havaittiin, että ultraäänikolonikopian herkkyys paksusuolen epiteelisten kasvainten erilai- sessa diagnoosissa on 96,7%, spesifisyys 82,4%.

Paksusuolen seinämän tuumorin hyökkäyksen syvyyden oikea määritys on mahdollista 75,4 prosentissa tapauksista, ja parhaat tulokset T3- ja T4-hyökkäyksissä, joissa diagnostinen tarkkuus oli vastaavasti 88,2 ja 100%.

Alueiden paikallisten imusolmukkeiden visualisointiin liittyvä ultrasuo- lisen kolonoskopian tarkkuus on 80,3%, herkkyys - 90,9%, spesifisyys - 74,4%. Arvioidessaan visualisoidun suolen imusolmukkeiden luonteisuutta ultraäänellä diagnostinen tarkkuus on 63,6% y

Vertailevassa näkökulmassa on tutkittu ultrasuo- lisen kolonoskopian ja muiden instrumentaalisten diagnostisten menetelmien ratkaisemismahdollisuutta.

Kaikkien tehokkuusarviointien kriteerien mukaan ultraäänitutkimusmenetelmä ylittää rutiinin (tarkkuus on korkeampi 9,5%, herkkyys 8,2, spesifisyys 11,8%). Diagnostiikkatehokkuuden ultraäänitutkimus on parempi kuin röntgenmenetelmä paksusuolen kasvainten tutkimiseen. Ultrasound-kolonoskopian tarkkuus oli suurempi 6,7%, herkkyys 20%, spesifisyys 10%.

Siten ultraääni kolonoskopia on kaikkein informatiivinen ei-invasiivisia, toistettavia, turvallinen menetelmä objektiivisesti määrittää diagnoosin epiteelin paksusuolen, diagnostinen tehokkuus on huomattavasti parempi kuin kaikkien rutiinimenetelmien laitteisto- ja instrumentaalista diagnostiikka, tähän asti sovellettu Clinical Oncology.

Kyky tietokonetomografia (CT) läsnäolon määrittämiseksi versoja kasvaimen suolen seinämän läpi on hyvin rajoitettu verrattuna EUS. Todellakin, hyvä herkkyys RT (82-89%), kun taas vieressä matala spesifisyys (51%), mikä johtuu pääasiassa siitä, että kasvain on ulompi reuna epäsäännöllinen muoto, jota ympäröi edematous okolorektalnoy rasvakudos, koska mitä tapahtuu vaiheessa uudelleenarvostuksen jakeluun.

Ydinmagneettinen (MRI) voi arvioida kasvain soluttautumista peräsuolen seinän suurella tarkkuudella, mutta kuten CT antaa hyvän osoituksen osallistumisen ympäröivien kudosten ja rakenteiden 81 -82% ennustetuista vaurion etäpesäkkeitä alueellisiin imusolmukkeisiin.

Arviointitoimianne kriteeri N, tiettyjä tietoja voidaan saada EUS, lantion CT ja NMR: llä. Tarkempia tutkimuksia, kuten limfangiografiya, interstitiaalinen lymphoscintigraphy (Tc-99m trisulfidi antimoni kolloidiliuokseen ruiskutetaan syvyys 4 cm kukin sedalishno-proctal fossa), peräsuolen lymphoscintigraphy (Tc-99m - kolloidista rikkiä tina liuos ruiskutettiin limakalvonalaisen kerrokseen peräsuoleen käyttämällä erityistä neula kautta proctoscope) immunolimfostsintigrafiya ja peräsuolen kanssa monoklonaalisia vasta-aineita käytetään parantamaan tarkkuutta diagnoosi imusolmuke etäpesäkkeitä.

Lopuksi, mitä arviointiperusteita tunnetusti synkronoitu maksametastaaseista esiintyy 10-15%: lla potilaista, joilla peräsuolen syöpä, ilmenee kipua oikeassa ylä Quadrant vatsan: oikeassa ylä Quadrant, oikea takaosa rinnassa tai oikea olkapää. Kipu voi olla krooninen tai akuutti, joka johtuu verenvuodosta tai metastaasien nekroosista. Maksan suurentumista voidaan diagnosoida rutiininomaisella kliinisellä tutkimuksella potilailla, jotka eivät valittaa. Ehotomografiya maksa (US) on ensimmäinen menetelmä diagnoosissa etäpesäkkeiden, vaikkakin vähemmän tarkkoja kuin CT tai MRI, erityisesti potilailla, joilla on diffuusi parenkyymielimen maksaleesioiden, koska kudos fibroosia ja arpeutumista voi peittää läsnä pieniä kasvaimia. CT: tä ja NMR: tä ei kuitenkaan pitäisi käyttää, kun ei ole selvää osoitetta. Potilaat, jotka ovat maksametastaaseista havaita ultraäänitutkimuksella, olisi sovellettava ennen leikkausta perkutaaninen biopsia neula jotta voidaan paremmin kirurgisen hoidon suunnittelussa.

Hoidon suunnittelemiseksi ja taudin ennusteiden määrittämiseksi on tarpeen määrittää erilaisten kasvuvauhtien kasvainten biologisen aggressiivisuuden ominaisuudet ja siten erilaiset kineettiset ja kliiniset ominaisuudet.

Tärkeimpiä ovat operatiiviset markkereet, kuten CEA, erilaistumistaso, solujen lisääntymisindeksit, DNA: n ploidy. Testi syöpä-alkion antigeenillä (CEA) on hyödyllinen ja se on perustana potilaan seurannalle ja auttaa ennustamaan. Todennäköisesti CEA: n preoperatiivisen tason, eriytymisen ja taudin vaiheen välillä on selvä yhteys. Erittäin eriytyneissä kasvaimissa CEA kasvoi 61 prosentissa tapauksista, kun taas alhaisissa tapauksissa vain 3,5 prosenttia tapauksista. Lisäksi CEA-arvot korreloivat kasvaimen prosessin vaiheiden kanssa (enemmän laiminlyöty vaihe, sitä korkeampi CEA).

Tuumorisolujen erilaistumisaste (G) on toinen hyödyllinen preoperatiivinen parametri, joka voi auttaa paksusuolen kasvainten biologisessa arvioinnissa. Tällä hetkellä erotetaan neljä erilaistumistapaa: G1 - erittäin erilaistuneet kasvaimet; G2 - keskimääräisen erilaistumisen kasvaimet; G3 - matala-asteiset kasvaimet; G4 - erottelemattomat kasvaimet. Tämä luokittelu perustuu analyysiin eri kriteerien gastopatologacheskih kasvainsolujen, kuten mitoosi-indeksi, napaisuus ydinhäviön, koko ytimien giperhromatizm, atypia rauhaset ja solut, pleomorfismia ja invasiivisuus. Noin 20% peräsuolen tuumoreista on hyvin erilaistettuja, 50% keskipitkästä eriytymisestä, jäljellä olevat 30% ovat huonosti eriytettyjä ja erottamattomia. Se on korostettava, että erottelutarkkuus on selvästi korreloi etäpesäkkeitä imusolmukkeissa: todellakin, etäpesäkkeitä imusolmukkeissa havaitaan Gl, G2 ja G3-4 25, 50 ja 80%, vastaavasti.

Tutkimus virtaussytometrialla histogrammien DAY kolorektaalisyövän suoritettiin verrattuna koko kasvain, Dukes pysähdyspaikan, eriytyminen, ennen leikkausta tasot CEA ja selviytymisen potilaalle. Tutkimuksessa DNA diploidian kasvaimissa oli tilastollisesti huonompi ennuste (P = 0,017) ja ei-diploidinen DNA verrattuna diploidinen DNA, mutta useimmat huonon ennusteen läsnä tetraploidien solujen kasvaimen DNA: ssa.

Paksusuolisyövän seulonta

Tähän mennessä etsitään keinoja ja menetelmiä syövän varhaisen havaitsemisen ja paksusuolen ennaltaehkäisevien sairauksien etsimiseen. Ennalta ehkäisevien tutkimusten tarkoituksenmukaisuus paksusuolen sairauksien havaitsemiseen on epäilemättä. Tutkinnan aikana lääkärille on kuitenkin useita vaikeuksia ja ennen kaikkea käytännöllisesti katsoen terveellisen henkilön haluttomuus joutua tekemään sellaisia menettelytapoja kuin reikioskopia, kolonoskopia jne. Siksi on tarpeen kehittää organisatorisesti helposti toteutettavissa oleva tutkimus. Tämä on tällä hetkellä testi ulosteesta, joka kehitettiin 1960-luvun alussa, ja vuodesta 1977 on otettu käyttöön laaja kliininen käytäntö. Tämä menetelmä perustuu kuuluisan giaakolireaktion, jota Gregor modernisti ja jota kutsutaan nimellä "hemoculture test".

Tähän mennessä hemoccult-testi on ainoa seulontatesti paksusuolen syövän läsnäolosta. Se on yksinkertainen toteutus, ei vaadi suuria kuluja. Tätä testiä käytetään laajalti Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä Kaakkois-Aasiassa ja Japanissa. Hemokulttuotestin avulla on mahdollista vähentää kuolleisuutta kolorektaalisyövästä 14-18%.

Paksu- ja peräsuolisyövän seulonta on suoritettava vähintään kerran kahdessa vuodessa. Positiivisella tuloksella jokaisen potilaan on suoritettava kolonoskopia.

Koska paksusuolen syöpä kehittyy pääasiassa polyyppejä, jotka voidaan myös havaita hemocculant-testillä, tätä menetelmää voidaan pitää paitsi menetelmänä syövän varhaisessa havaitsemisessa myös ennaltaehkäisytapana. Paksusuolipolpetin havaitseminen ja hoito on tärkeä ehkäisevä toimenpide vähentämällä peräsuolen ja paksusuolen syöpä.

Yhdysvalloissa esitetään toinen seulontatesti peräsuolen ja paksusuolen syövän varhaiseen toteamiseen. Menetelmä perustuu perunan analyysin mukulaan. Schiffin reagenssilla maalattu lima muuttaa väriään, jos paksusuolessa on neoplasiaa. Menetelmä on yksinkertainen, halpa, nopea eikä anna suurta osaa vääriä positiivisia ja vääriä negatiivisia tuloksia. Testiin on kiinnitetty joukko sen toteuttamiseen.

Viime aikoina kotimaisten ja ulkomaisten tutkijoiden kehittyminen on aiheuttanut huomattavaa kiinnostusta, mikä mahdollistaa kolorektaalisen syövän geneettisen seulonnan. Paksusuolasyöpäsolut erittyvät ulosteisiin, mikä mahdollistaa sairauden varhaisen havaitsemisen ei-invasiivisella tekniikalla.

Menetelmä perustuu mutantti-geenien TP53, BAT26, K-KA5 eristämiseen ulosteesta ja kerrottuna polymeraasiketjureaktiolla (PCR) DNA: sta paksusuolen kasvaimista. Tämä tekniikka on kehitteillä, mutta kun on kyse hyväksyttävästä herkkyydestä ja spesifisyydestä sekä sen näkymien kustannuksista, se on hyvin lupaavaa.

Äskettäin kolorektaalisen syövän seulonnalle on ehdotettu kasvaimen M2-pyruvaattikinaasin skrotalista tutkimusta. Tämä menetelmä mahdollistaa necrointestinaalisten kasvainten havaitsemisen paksusuolessa, ja sille on tunnusomaista korkea herkkyys ja spesifisyys. Tämän tekniikan soveltamisen tuloksia ei ole vielä kuvattu kotimaisessa kirjallisuudessa.

Diagnostiikan laadun parantamiseksi on tarpeen ottaa käyttöön seulontatutkimukset kliiniseen käytäntöön radiologisten ja endoskooppisten menetelmien myöhemmällä soveltamisesta sekä tieteellisten kriteereiden tieteellisestä kehittämisestä, joiden avulla voidaan muodostaa korkean riskin ryhmä.

trusted-source[79], [80], [81], [82], [83], [84], [85], [86]

Differentiaalinen diagnoosi

Erotusdiagnoosissa kolorektaalisyövän tolostoy suoritettiin tuberkuloosimuutoksia suolistossa, hyvänlaatuiset kasvaimet, polyypit, sarkooma ja paksusuolen. Joskus paksusuolen määräytyy tunnustelu pyöristetty koulutuksen kokemattomia lääkärit usein vain katsoa syöpäkasvain, mutta se on usein yksinkertainen kertymistä ulostetta suolistossa, ja seuraavana päivänä ennen ilmeinen "kasvain" ei ole määritelty. Jos kasvaimen muodostuminen on palpoitavaa oikealla ileal-alueella, se voi olla liima-infiltraatti.

Hoito paksusuolen syöpä

Paksusuolen syöpä hoidetaan kirurgisesti. Kemioterapiassa käyttökelvottomissa tapauksissa on määrätty 5-fluorourasiili ja fluorihappo; ensimmäinen lääke useimmissa tapauksissa antaa parhaan tuloksen. Kemoterapian vaikutus on kuitenkin lyhytikäinen ja havaitaan vain puolessa potilaista, joilla on paksusuolisyöpä.

Joissakin tapauksissa sädehoito suoritetaan ennen toimenpiteen aloittamista tai sen jälkeen. Kuitenkin tämän hoidon tehokkuus ei ole suuri. Vaikeissa tapauksissa, kun on mahdotonta suorittaa radikaaleja (resektio vaurion) ja heikentynyt suolen läpäisevyyttä toimivat lievittävä operaatio, jossa sammuttamalla vaurion ohituksen anastomosis suolen peitto tai peräsuolen syöpä overlay peräaukko praeternaturalis. Oireenmukainen lääkehoito kehittyneissä tapauksissa alennetaan nimittäminen antispasmodisten, ja jolla on erittäin vahva tuskaa - ja narkoottisten kipulääkkeiden. Verenvuodon ja hypochromian anemian, hemostaattisten aineiden, raudanvalmisteiden, verensiirtojen vaikutukset ovat tehokkaita.

Paksusuolen syövän hoito on suorittaa kirurginen toimenpide.

Ennen leikkausta paksusuolessa potilaat tarvitsevat preoperatiivista valmistetta, jonka tarkoituksena on puhdistaa suolisto. Viime vuosina, kun valmistellaan suolia, käytä Fortranet, liuotettuna 3 litraan vettä. Soveltui myös ortograaman pesu suolistosta tuomalla 6 - 8 I: n isotoninen liuos pohjukaissuoleen asennetun koettimen läpi. Käytä vähemmän kuona-vapaata ruokavaliota ja puhdistavat ruiskuja.

Paksusuolen syövän kirurginen hoito riippuu kasvaimen sijainnista, komplikaatioiden ja metastaasien esiintymisestä tai puuttumisesta, potilaan yleisestä tilasta. Komplikaatioiden (perforaatio, tukkeuma) ja etäpesäkkeiden puuttuessa suoritetaan radikaaleja toimenpiteitä - suolistettujen osojen poistaminen suolen lymfosyyttien ja alueellisten imusolmukkeiden kanssa.

Syövän, oikea puoli paksusuolen suoritetaan oikeakätisesti hemicolectomy (poista sykkyräsuolen pituus 15-20 cm, cecum, nouseva ja oikea puoli on poikittainen paksusuoli), leikkaus päättyy ileotransverzoanastomoza päällekkäisyys tyyppi päästä puolelle tai sivulta-sivulle. Syöpä keskimmäisen kolmanneksen poikittaisen paksusuolen resektio suoritetaan poikittainen paksusuoli, täyttämällä sen kolokoloanastomozom tyypin end-to-end. Syöpä vasemman paksusuolen vasen-puolinen hemicolectomy suoritetaan (poistamalla osa poikittainen paksusuoli, laskeva paksusuoli ja sigmasuolessa osa) päällekkäisiä transverzosigmoanastomoza. Syövässä sigmasuoleen resektoimalla poiston alueellisiin imusolmukkeisiin.

Jos on olemassa komplikaatioita, kuten suolen tukkeuma, puhkeama tai tulehdus kehittämisen kanssa peritoniitti, dvuhmomentnye suorittaa resektio paksusuolen ulompien kääntää suolen sisällöstä. Useimmiten näiden toimintojen luokasta toteutetaan Hartmannin käyttöohje. Toimenpide on ehdotettu merkitsevän paksusuolen syövän ja rectosigmoidisen osan hoitamiseksi. Suolisto reseksoidaan distaalisen osan ompelemalla tiukasti ja uuttamalla ulospäin proksimaalisen colostomyn muodossa. Suoliston jatkuvuuden palautuminen suoritetaan tietyn ajan kuluttua relapsoinnin tai metastaasien puuttuessa.

Jos on pysyvästi kasvaimia tai etäispesäkkeitä palliatiivinen leikkaus suoritetaan estämään suolitukoksen: palliatiivisen resektio, määrääminen ohituksen ileotransverzoanastomoza, transverzosigmoanastomoza tai määrätä kolostomia.

Kemoterapiaa kirurgisen hoidon jälkeen suoritetaan paksusuolen sairastavilla potilailla, itämisen aikana kasvaimen koko paksuus suolen seinämän ja läsnä metastaasien alueellisiin imusolmukkeisiin. Taudin etenemisvaiheessa kemoterapian lähestymistavat riippuvat potilaan yleisestä tilasta ja ovat yksilöllisiä. Tässä tilanteessa pyritään parantamaan elämänlaatua.

Päätakoitsija kolorektaalisyövän hoidossa on edelleen kirurginen. Paksusuolen syövän radikaali leikkaus on tarkoitettu tuumorin ja alueellisten imusolmukkeiden poistamiseen.

Nykyiset kolorektaalisyövän kirurgisen hoidon periaatteet ovat:

 • poistamalla haavaumia asianomaisen osan yhtenäisen yksikön kuidun ja neurovaskulaarisiin palkki korkea verisuonten ligaatio, lähtevät 10 cm kasvain ja alempi 5 cm paksusuolen kasvainten ja vähintään 2 cm peräsuoleen;
 • koko mesurectumektomia (peräsuolen poistaminen ympäröivästä kuidusta, verisuonihermostoista ja imusolmukkeista, rajoitettu viskeraalinen nauha) olisi tehtävä akuutilla tavalla;
 • antaa sivusuunnassa rajojen uksen peräsuolen syöpä mezorektum tarpeen poistaa vahingoittamatta lantion autonomisen hermoja (hypogastric, hermo- ja ristiluun alavatsapunokseen). Poistetaan kasvaimia nizhneampulyarnogo keskipitkän ja peräsuolen on liitettävä yhteensä mezorektumektomiey taas syöpä verhneampulyarnogo osasto riittävä rajoittamaan resektio mezorektum on yli 5 cm distaalisesti kasvain;
 • lokalisoitu syöpä distaalisen peräsuolen (T1-2 N0M0), joka sijaitsee enemmän kuin 2 cm Hampaallisilla linja, voitu toteuttaa toimien sfinkterosohranyayuschih pakollinen morfologiset valvonta kirurgisilla alueilla.

Yleisin syöpä peräsuolen käyttämällä abdominoperineal poistoleikkaus peräsuolen, etummainen resektio peräsuolen; Abdominoplastiikka peräaukon resektio peräsuolen alasmiksaa sigmasuoleen (tai peräsuolen poikittainen) haavaumat, Hartmann toiminta (obstruktiivinen resektio).

Peräsuolen syövän radikaalin leikkausmenetelmän valinta riippuu pääosin tuumorin etäisyydestä peräaukosta. Kun kasvain sijaitsee alle 6 - 7 cm: n etäisyydellä peräaukosta, hakeudu peräsuolen vatsan perinealipurkautumiseen. Kasvaimen sijainti yli 6 - 7 cm: n etäisyydellä anushuollosta mahdollistaa sulkijalihasten säästötoimenpiteet (vatsan ja peräaukon resektiota sigmoidipaksun pienentämisellä).

Kun yläpuolella kasvaimen 10-12 cm peräaukosta sopiva etuosan resektio peräsuolen. Avanneportin resektio peräsuolen ja sigmasuoleen päällekkäin yhden tynnyri avanne (Hartmann vaihe, obstruktiivinen resektio) suoritetaan paikassa, joka on yli kasvaimen 10-12 cm peräaukosta ja kyvyttömyys suorittaa jostain syystä etuosan resektio peräsuolen (esim., Hätäkäyttötyö- suoritetaan suolen tukkeutumisen yhteydessä, kun interventio suoritetaan valmistetulla suolistolla).

Palliatiivista leikkausta suoritetaan vakavien suolen tukkeutumisen oireiden ja radikaalin toiminnan mahdottomuuden kehittymisen myötä. Ne koostuvat kaksisylinterisen kolostomin tai sigmostoman asettamisesta vasemman ileal alueen etuosassa olevalle seinämälle.

Huolimatta lukuisista epäilyksistä laparoskooppisten tekniikoiden käytön oikeuttamisessa pahanlaatuisten sairauksien hoidossa vähitellen invasiivisia menetelmiä lisätään vähitellen paksusuolisyöpätoimenpiteisiin. On huomattava, että tällä hetkellä kirjallisuudessa on tietoja melko merkittävistä kokemuksista laparoskooppisten etumainen resektioita varten.

Alustavat kokemukset osoittavat, että laparoskooppisesti avustettujen interventioiden käyttö peräsuolen suhteen pahanlaatuisten kasvainten hoidossa on perusteltua ja tarkoituksenmukaista. Laparoskooppisten tekniikoiden käyttö vähentää postoperatiivisten komplikaatioiden määrää, vähentää kipu-oireyhtymän vakavuutta ja vähentää narkoottisten kipulääkkeiden tarvetta. Laparoskooppiset tekniikat mahdollistavat peräsuolen käytön noudattamalla kaikkia onkologisia periaatteita, antaen tarvittavia raja-arvoja ja reseptioita. Joitakin kielteisiä vaikutuksia laparoskooppisten toimintojen odotettuihin hyötyihin havaitaan, kun on välttämätöntä suorittaa minilaparotomisia viiltoja resektoidun paksusuolen poistamiseksi.

Lopullista arviota laparoskooppisten interventioiden sijainnista ja roolista rektaalisen syövän leikkauksessa on välttämätöntä odottaa parhaillaan käynnissä olevien monikeskustutkimusten, potentiaalisten, satunnaistettujen, vertailevien tutkimusten tuloksia.

Peräsuolen vaiheen III distaalisten osien syöpä, so. Kun kasvain itää kaikki suolen seinämän kerrokset ja kasvaa rasvakudokseksi ja myös silloin, kun alueellisten imusolmukkeiden metastasoituneet leesiot käyttävät yhdistettyjä hoitomenetelmiä, jotka parantavat pitkän aikavälin tuloksia. Tämä johtuu siitä, että peräsuolen syövän kirurgisen hoidon jälkeen paikkakunnallinen toistuminen on 20 - 40%.

Tuumorin ulostulo peräsuolen viskeraalisen kaaren yli on osoitus preoperatiivisesta sädehoidosta. Kun alueelliset imusolmukkeet ovat vahingoittuneet, preoperatiivista sädehoitoa on täydennettävä postoperatiivisella kemo- tai sädehoidolla.

Tällä hetkellä tutkijat etsivät menetelmiä, jotka mahdollistavat tuumorin ja alueellisen metastaasin alueille kasvaneen säteilyannoksen lisäämisen ja suojaavat terveitä kudoksia. Tämä menetelmä on hypoksiräjähdys. Havaittiin, että hypoksiaolosuhteissa keho reagoi voimakkaammin säteilyn aggressioon. Siksi radiota suojaavana aineena käytettiin hypoksista kaasuseosta, joka sisälsi 91% typpeä ja 9% happea (GGS-9).

Yleensä, ennen leikkausta intensiivinen sädehoidon käyttäen hypoksisen kaasuseos (HGM-9) voi nousta 25% kokonaisannoksesta kasvaimeen, ja mahdollisia aloja alueellisen etäpesäkkeen, lisäämättä määrä ja vakavuus yhteisen säteen reaktioita.

Säteen suuntainen annokset 25 Gy ennen SOD parantaa viiden vuoden eloonjääminen potilailla verrattuna radikaaleja 16,4% (RCRC. NN Blohina).

Säteilytystä käytetään vaikuttamaan kasvaimeen ja sen suora jakautumisreitti, ts. E. Alueellisten lymfogeenisten etäpesäkkeiden alueet ja kemoterapia myötävaikuttavat subkliinisten metastaasien tuhoamiseen.

Paksusuolen syövän kemoterapiaa varten "Mayo Clinic Scheme": 5-fluorourasiilin ja leukaraanin yhdistelmää käytetään laajalti kaikkialla maailmassa. Tämä yhdistelmä lisää huomattavasti potilaiden eloonjäämistä ja sitä käytetään useimmiten hoidon tasona.

Uusien sytostaattien (taksaanit, gemsitabiini, topoisomeeri-I-inhibiittorit, tirapatsamiini, SFT jne.) Syntyminen avaa mahdollisuuden kemoterapian optimointiin.

Ennuste

Viisivuotinen eloonjääminen riippuu ennen kaikkea taudin vaiheesta, histologisesta rakenteesta ja tuumorin kasvun muodosta. Ennuste on edullisempi, jos toimenpide suoritetaan taudin I-II-vaiheissa, jossa on eksofyttinen kasvain, etenkin jos sillä on suuri erottelukyky. Ennuste on epäedullisempi nuorilla potilailla, etenkin peräaukon syöpä.

Peräsuolen syöpäpotilaiden viiden vuoden selviytyminen alueellisilla metastaaseilla on 42,7%, kun taas metastaasien puuttuminen - 70,8%.

trusted-source[87], [88], [89], [90], [91]


iLive-portaali ei tarjoa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.
Portaalissa julkaistut tiedot ovat vain viitteellisiä eikä niitä saa käyttää ilman asiantuntijan kuulemista.
Lue huolellisesti sivuston säännöt ja käytännöt. Voit myös ottaa yhteyttä!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Kaikki oikeudet pidätetään.